niedziela, 26 czerwca 2011

Pieczone szparagi z młodą marchewką i ziemniakami


Inspiracją dzisiejszej obiadokolacji jest przepis Agnieszki Kręglickiej. Danie jest smaczne, a przede wszystkim szybkie i bardzo proste.

Produkty:                                                       

- pęczek białych szparagów          
- kilka plasterków wędzonego boczku
 - kilka młodych, małych ziemniaków
- 4 młode marchewki                             
- 3 łyżki masła
- 2- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1- 2 utarte ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól

Przygotowanie:

1. Mąż umył szparagi, odłamał zdrewniałe końce i obrał. Ja wokół każdego z nich zawinęłam plasterek boczku.
2. Obraniem, myciem marchewek i ziemniaków zajął się Kamil. Większe z nich przekroił na połówki lub na ćwiartki w zależności od wielkości.
3. Marchewki i ziemniaki posoliłam (białych szparagów nie solimy, chyba, że zamiast białych będziemy używać zielone, wtedy jak najbardziej można je oprószyć solą).
4. Wszystkie warzywa mieszamy w oliwie z oliwek. Marchewki z ziemniakami układamy w żaroodpornym naczyniu, które wkładamy do nagrzanego do 250 stopni  piekarnika na 20 minut. Po tym czasie dokładamy szparagi na co najmniej 15 minut. W czasie pieczenia kilka razy mieszam warzywa aby nie przywarły.
5. Mój mąż wcześniej zmiksował parmezan, miękkie masło, czosnek i natkę pietruszki i zawinięte w folię zmroził w lodówce. 
6. Kiedy warzywa są prawie miękkie, położyłam na nich wiórki schłodzonego masła i wstawiłam z powrotem na kilka minut do piekarnika, aż się przyrumieniły.
































































sobota, 25 czerwca 2011

Wiosenna ciabatta z pomidorami, oliwkami i ziołami

Te chrupiące ciabatty zafundowaliśmy sobie z mężem na kolację. Kiedy wróciliśmy obydwoje późno z pracy do domu, głodni jak wilki i okazało się, że tak naprawdę, nie ma w domu nic do jedzenia ratowaliśmy się tym co zostało, a zostało niewiele. Jednak to "niewiele" starczyło na zrobienie fajnych kanapek.

Produkty:

- 2 ciabatty
- garść czarnych oliwek
- garść zielonych oliwek
- garść kaparów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 czosnkowej cebuli
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pomidor, sparzony i pokrojony na plasterki
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Ciabatty mąż przekroił na pół, pędzelkiem wysmarował oliwą z oliwek i oprószył ziołami prowansalskimi. Na swojej porcji położył po plasterku żółtego sera, Umieścił je w nagrzanym do 150 stopni piekarniku na 10 minut.  
2. W międzyczasie na półmisek wyłożyliśmy oliwki i kapary, pokroiliśmy awokado, pomidora i cebulę.
3. Na gotowe, ciepłe chrupiące bułki kładliśmy przygotowane składniki. 

Ciabatty zniknęły w oka mgnieniu, a za nami chodzi pomysł na następne takie bułki, który podsunęła moja siostra Natalia. Mianowicie ciabatty z mozzarellą, pesto i suszonymi pomidorami. No, ale żeby je zrobić musimy najpierw zaopatrzyć lodówkę, która dzisiaj świeci pustkami ;-)




piątek, 24 czerwca 2011

Sernik na zimno z musem truskawkowym i truskawkami


Produkty:
mus truskawkowy


- 1 kg truskawek
- 11 łyżek cukru
- 2 żółtka z jaj od szczęśliwych kur
- 2 białka z jaj od szczęśliwych kur
- 30 gr żelatyny
- 100 ml mleka
- 200 ml 30% śmietany
- 1- 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny (opcjonalnie)
- 2 opakowania naturalnego serka homogenizowanego (400 gr)


Przygotowanie:                 


1. Miksując 1/3 porcji truskawek z 2 łyżkami cukru przygotowuję mus truskawkowy. Dodaję łyżeczkę wyciśniętego soku z cytryny, mieszam i wkładam do lodówki. 
2. Żelatynę razem z mlekiem mieszam w garnku, czekam chwilę aż napęcznieje i przez 5 minut gotuję na wolnym ogniu.
3. W jednym wysokim pojemniku na gładką masę ubijam białka z 3 łyżkami cukru. W drugim pojemniku ubijam śmietanę również z 3 łyżkami cukru, a w dużej misce żółtka z 3 łyżkami cukru. 
4. Do utartych żółtek z cukrem dodaję serki homogenizowane, cały czas mieszając dolewam mus truskawkowy i rozpuszczoną żelatynę. Na koniec całość łączę z ubitymi białkami i ubitą śmietaną, łyżeczką wyciśniętego soku z cytryny oraz 1/3 porcji pokrojonych truskawek.
5. Masę wylewam na wcześniej wyłożoną pergaminem tortownicę. Wkładam do lodówki na kilka godzin.
6. Pozostałymi truskawkami dekoruję gotowy sernik.





czwartek, 23 czerwca 2011

Pieczone klopsiki- zestaw do pracy

Dzisiaj pieczone klopsiki, które przygotowałam dzień wcześniej, z myślą żeby spakować je dla męża i dla siebie i zabrać do pracy. A w pracy wkładam je na dwie minuty do mikrofali i w ten sposób stołówce zakładowej, gdzie wszystko jest przygotowywane na sodzie, mówię: "nie, dziękuję"!

Produkty:
- 500 gr mielonego mięsa (użyłam z indyka)
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki zmielonych otrąb pszennych
- 1 jajko
- 2 ząbki (drobno posiekanego) czosnku
- sól, pieprz
- przyprawy do smaku np.oregano, bazylia, przyprawa do mięsa mielonego...

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam w misce. Uformowałam z nich niewielkie kulki.
2. Ułożyłam je w żaroodpornym naczyniu, które delikatnie pędzlem wysmarowałam niewielką ilością oliwy. Klopsiki włożyłam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Całość piekłam 30 minut, w międzyczasie w połowie pieczenia, przekręciłam je na drugą stronę.
3. Do klopsików (również dzień wcześniej) ugotowałam fasolkę szparagową i kilka pieczonych ziemniaków. 
4. Klopsiki można podać z dowolnym sosem lub dipem.

środa, 22 czerwca 2011

Pieczony dorsz na szparagach z pikantnym sosem


Pomysłodawcą na wypróbowanie tego przepisu i współgotującym dzisiejszą kolację jest mój mąż. Tak polubiliśmy tę recepturę, że w ciągu ostatnich kilku dni, już drugi raz gościła na naszym stole.

Produkty na 2 osoby:

- pęczek zielonych szparagów
- 2 płaty dorsza
- 2 cebulki z dymki
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- kilka kropel tabasco
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
- estragon

Przygotowanie:

1. Filety z dorsza myję, osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, smaruję 2 łyżkami oliwy z oliwek i wykładam do naczynia żaroodpornego, które wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Rybę piekę 25 minut, a na 5 minut przed końcem zwiększam moc w piekarniku do 225 stopni ustawiając funkcję grilla.
2. Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce i wkładam do gotującej się, osolonej i lekko pocukrzonej wody. Gotuję 20 minut. Kiedy są miękkie, wyjmuję z garnka, hartuję w zimnej wodzie i wykładam na talerze.
3. Na szparagi kładę upieczonego dorsza, którego polewam zrobionym chwilę wcześniej sosem.
Sos przygotowuję wlewając do rondelka 6 łyżek oliwy z oliwek, jogurt, sok z cytryny, tabasco, estragom, posiekane dymki, sół i pieprz. Mieszam i gotuję ze 2-3 minuty. Próbuję i jeśli zachodzi potrzeba doprawiam do smaku.

wtorek, 21 czerwca 2011

Duszona młoda kapusta


Dzisiaj młoda kapusta, na którą czekałam cały rok, ale się doczekałam ;-)
Wersja light, bez żadnych ulepszaczy typu zasmażka czy koncentrat pomidorowy.

Produkty:

- 1 kapusta
- pęczek koperku
- kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny
- 1 - 1/5 szklanki wody
- do smaku sól, pieprz, odrobina cukru. Czasami dodaję na zmianę majeranek albo kminek, ale można się bez tych przypraw obejść, a i tak jest pysznie.

Przygotowanie:    

1. Kapustę kroję na ćwiartki, a ćwiartki kroję w paski.
2. Wrzucam kapustę do głębokiego garnka, zalewam wodą i duszę pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. 
3. Pod koniec gotowania dokładam do kapusty posiekany koperek i doprawiam do smaku solą i pieprzem.

poniedziałek, 20 czerwca 2011

Sałatka z brzoskwiniami


Produkty:

- 100 g roszponki, sałaty albo rukoli
- 3- 4 brzoskwinie
- garść startego parmezanu
- sól
- świeżo zmielony pieprz

Produkty na sos:

- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1/ 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść posiekanej natki
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Produkty na sos mieszam w miseczce.
2. Na półmiski wykładam roszponkę/rukolę/sałatę. Na nią układam pokrojoną w kawałki brzoskwinię (wcześniej chwilę trzymam ją w miseczce z sosem), posypuję parmezanem i polewam sosem. Mieszam.

niedziela, 19 czerwca 2011

Szparagi zawijane w palstry boczku, podane z ostrym sosem


Produkty:

- pęczek zielonych szparagów (około 28 sztuk)
- 100 gr wędzonego boczku ( 14 cienkich plasterków)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka miodu
- łyżka musztardy
- łyżka suszonego rozmarynu

Przygotowanie:                        

1. Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, posypuję solą, pieprzem i smaruję łyżką oliwy z oliwek.
Dwoma plasterkami boczku zwijam po cztery łodygi szparagów, które układam w naczyniu żaroodpornym.
2. Miód, musztardę, łyżkę oliwy mieszam i smaruję nimi z wierzchu wyłożone zestawy szparagów. Posypuję rozmarynem.
3. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni, folią aluminiową zawijał główki szparagów i piekę 10 minut. Po tym czasie zmieniam funkcję w piekarniku na grill i grilluję jeszcze kila minut aż boczek się zarumieni.

Szparagi podałam z pieczonymi w mundurkach młodymi ziemniakami i ostrym sosem na bazie majonezu, którego proporcję będę sobie teraz próbowała przypomnieć gdyż robiłam go na czuja, z tego co znalazłam w lodówce.

Produkty na sos:    

- majonez (80 gr, mniej więcej 3- 4 łyżki)
- łyżeczka sosu chili
- 1,5 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka ziaren kolendry zmiażdżonych w moździerzu ( ewentualnie łyżka drobno posiekanej kolendry)
- odrobina soli
- 0,5 łyżeczki musztardy francuskiej (opcjonalnie)
- dodałam po kropli  tabasco i sosu worcestershire (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie produkty wymieszałam i przelałam do miseczki. (Można sos próbować, a proporcje poszczególnych składników ustalać według własnego gustu).

sobota, 18 czerwca 2011

Sałatka ryżowa

Produkty:

- szklanka ryżu
- puszka odcedzonej czerwonej fasoli
- 1 czosnkowa cebula
- 1 czerwona cebula
- 2 puszki tuńczyka w zalewie z oleju
- sok wyciśnięty z półtorej cytryny
- posiekany pęczek natki pietruszki
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- curry
- odrobina pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju/oliwy

Przygotowanie:                       

1. W szerokim, grubym rondlu rozgrzewam olej razem ze szczyptą pieprzu cayenne i curry, smażę około minuty. 
2. Dodaję wypłukany ryż i stale mieszając smażę około 5 minut.
3. Dolewam 1,5 szklanki wody i pod przykryciem, na wolnym ogniu, wszystko gotuję kilkanaście minut, do momentu aż ryż wchłonie całą wodę. Studzę.
4. W misce mieszam odsączone fasolę i tuńczyka, z posiekanymi cebulami, natką, sokiem z cytryny i przyprawami. Dodaję ryż i całość dokładnie mieszam. 

Sałatkę można połączyć z majonezem albo naturalnym jogurtem, choć ja tego nie robię.

piątek, 17 czerwca 2011

Koktajl z truskawkami

Produkty:

- 400 gr kefiru
- 1 banan
- szklanka truskawek
- garść migdałów/ płatków migdałowych
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 albo 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta kardamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie produkty miksuję, rozlewam do szklanek i dekoruję. 

czwartek, 16 czerwca 2011

Tarta z botwinką i szpinakiem

Produkty na ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
- zimna woda

Przygotowanie:

1. Do malaksera przesiewam mąkę, sól, dodaję masło i miksuję, aż składniki zaczną przypominać zacierki.
2. Przekładam składniki do dużej miski, dodaję parmezan, wlewam niewielką ilość zimnej wody i zagniatam ciasto.
3. Wykładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję do rozmiaru formy.
4. Ciasto przekładam do formy na tartę i wypełniam wnętrze. Wałkiem dociskam ciasto wokół krawędzi i usuwam jego nadmiar.
5. Na ciasto wyłożone w formie na tartę, wykładam wycięty pergamin i kładę na niego fasolki ceramiczne przeznaczone do pieczenia. Schładzam w lodówce 30 minut.
6. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni.
7. Po 30 minutach wyjmuję formę z ciastem z lodówki, wkładam ją do piekarnika i piekę 10 minut.
8. Wyjmuję z piekarnika i delikatnie usuwam fasolki ceramiczne i pergamin.

Produkty na farsz:       

- pęczek botwinki z większymi buraczkami
- 30 dkg szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- do smaku: pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, kumin, sól, pieprz    
- 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Na głębokij patelni rozpuszczam masło i dodaję pokrojony czosnek. Smażę go około minuty, pilnując żeby się nie przypalił, dodaję pokrojone w plasterki buraczki, posiekane liście botwinki i szpinak. Duszę kilka minut, doprawiam przyprawami i zostawiam na małym ogniu jeszcze kilka minut, do momentu aż zmiękną łodygi botwinki i szpinak. Gotowe wykładam na upieczony spód.

Produkty na polewę:               

- 180- 200 śmietany (dałam 18%)       
- jajko
- garść startego żółtego sera
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie produkty na polewę mieszam w miseczce, wylewam na tartę wypełnioną masą. 
Tartę wstawiam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę 25 minut do zarumienienia.

środa, 15 czerwca 2011

Rukola z młodymi buraczkami, orzeszkami i owocami


Składniki dla 2 osób:

- 100 g rukoli
- kilka młodych buraczków (użyłam z botwinki)
- 1 kiwi
- 1 mandarynka
- garść migdałów
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- garść orzeszków ziemnych

Składniki na sos:

- 3 łyżki prawdziwego miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2- 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
- sół
- pieprz

Przygotowanie:

1. Buraczki myję, owijam folią aluminiową  i wkładam na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
2. Składniki na sos mieszam w kubku i odstawiam na bok, czekając na gotowe buraki.
3. Na półmiski wykładam rukolę, plasterki kiwi i cząstki mandarynki. Posypuję orzeszkami i ziarnem słonecznika. Do tego dokładam obrane, miękkie kawałki buraczków. Polewam sosem, oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem.

wtorek, 14 czerwca 2011

Tarta z truskawkami

Dopiero kiedy dałam się skołować panu "truskawkarzowi" i wróciłam do domu z całą łubianką truskawek zaczęłam zastanawiać się jak je spożytkować żeby wszyscy byli zadowoleni. Padło na koktajl owocowy i tartę. Przepis na nią pochodzi z książki "Tarteletki i tarty" Sarah Banbery.

Składniki na ciasto:
- czubata szklanka mąki (175 gr)
- szczypta soli
- 100 gr schłodzonego, pokrojonego na kawałki masła 
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 żółtko
- odrobina zimnej wody

Przygotowanie:

1. Do malaksera przesiałam mąkę, sól, masło, żółtko i cukier. Miksowałam do czasu aż składniki zaczęły przypominać zacierki.
2. Przełożyłam wszystko do dużej miski, dodałam wodę i zagniotłam ciasto.
3. Oprószyłam stolnicę mąką i rozwałkowałam ciasto., które dokładnie przełożyłam do (prostokątnej) formy.
4. Na ciasto położyłam arkusz pergaminu, wysypałam na niego fasoli ceramiczne do pieczenia i włożyłam do lodówki na 30 minut.
5. W tym czasie rozgrzałam piekarnik do 190 stopni, do którego włożyłam schłodzone ciasto. Piekłam je 20 minut. Po tym czasie ostrożnie zdjęłam z niego fasolki i pergamin i piekłam kolejne 10 min. 

 Farsz:

- 120 ml syropu z czarnego bzu
- 50 ml białego (różowego) wina (ja użyłam wytrawne, bo tylko takie mamy w domu)
- 0,5 kg truskawek bez szypułek
- 275 ml 36% śmietanki
- 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

1. W rondelku na małym ogniu przez kilka minut gotowałam syrop i wino. Zostawiłam do  ostygnięcia.
2. Truskawki pokroiłam na plasterki, przełożyłam je do miski, zalałam syropem i włożyłam do lodówki żeby się schłodziły.
3. Ciasto wyjęłam z formy i położyłam na półmisku.
4. Ubiłam śmietanę, dolałam do niej esencję waniliową i cukier i jeszcze przez chwilę ubijałam do uzyskania gęstego kremu. Wyłożyłam go na ciasto i schładzałam 30 minut. 
5. Po tym czasie truskawki wyjęłam z syropu, ułożyłam na bitej śmietanie. 
6. Tartę podawałam z syropem, którym dodatkowo polewałam deser.

poniedziałek, 13 czerwca 2011

Pieczone udka z kurczaka ze szparagami

Sezon szparagowy w pełni, a my w domu niedawno go zainaugurowaliśmy. Pierwszy był przepyszny dorsz na szparagach, którego przyrządził mój mąż, ale niestety nie mamy zdjęć z tej wyżerki. A dzisiaj szparagi przygotowałam z pieczonymi podudziami z kurczaka, młodymi ziemniakami i z sosem barbecue. Przepis ten znalazłam na stronie Kwestia Smaku i był to dobry wybór.

Składniki dla 2 osób:

- 0,5 kg młodych  ziemniaków
- 4-5 podudzi z kurczaka
- pęczek zielonych szparagów  
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz  
- kilka pomidorków koktajlowych
- oregano świeże lub suszone

Składniki na sos barbecue:                                         

- 2 pomidory pokrojone na ćwiartki  
-1 ząbek czosnku  
- 1 łyżka musztardy  
- 1 łyżka sosu sojowego  
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka cukru 
- 1/4 łyżeczki soli 
- 1/4 papryczka chilli 

Przygotowanie:

 1. Składniki do sosu BBQ zmiksowałam w malakserze. Piekarnik nastawiłam na 220 stopni żeby się nagrzał i w tym czasie zajęłam się przygotowaniem ziemniaków, które pod bieżącą wodą wyszorowałam ostrą gąbką. Osuszone wysmarowałam oliwą, oprószyłam solą i pieprzem i umieściłam w naczyniu żaroodpornym. Wstawiłam do piekarnika i co jakiś czas przewracając piekłam 20 minut.
2. Kiedy ziemniaki nabierały kolorów w piekarniku, udka z kurczaka umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, położyłam na desce i ponacinałam ostrym nożem w kilku miejscach. Następnie położyłam je na rozgrzanej patelni i smażyłam z dwóch stron kilkanaście minut, aż skórka się zarumieniła.
3. Ziemniaki wyjęłam z piekarnika i poprzesuwałam je na boki naczynia żaroodpornego. Na środek wylałam sos i poukładałam na nim podudzia kurczaka. Wstawiłam do piekarnika na kolejne 20 minut.
4. Po tym czasie do naczynia włożyłam umyte, obrane (część zdrewniałą ucięłam)  i wysmarowane oliwą, solą i pieprzem szparagi wraz z pomidorkami i oregano. Piekłam jeszcze 10 minut.
5. Danie nałożyłam na talerze i po pierwszych kęsach zaczęliśmy z mężem kombinować czym w przyszłości (poza sezonem) zastąpimy szparagi.


niedziela, 12 czerwca 2011

Metoda gazetowa pieczenia sernika

Metoda gazetowa pieczenia sernika polega na oblepieniu z zewnątrz tortownicy z przygotowaną masą serową, mokrymi paskami gazetowymi. Obręcze z gazet wykonujemy składając  arkusze pisma tak by były wysokości blachy. Powinna to być gazeta bez kolorowego druku i nie błyszcząca (najlepsze: Wyborcza, Fakt, Gazeta Polska, Super Express itp). Kilka takich opasek namaczamy w wodzie i owijamy nimi tortownicę.
Do nagrzanego do 250 stopni piekarnika wkładamy ciasto, które pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, a temperaturę w piekarniku obniżamy do 160 stopni. Opaski zdejmujemy i jeszcze raz namaczamy. Ponownie owijamy tortownicę i wstawiamy ją do ostudzonego do 160 stopni piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale ciasta z niego nie wyjmujemy przez godzinę. 
Taki sposób pieczenia ciasta jest godny polecenia gdyż ciasto nie przykleja się do blachy, ani nie przypala, a sernik jest puszysty i delikatny jak ptasie mleczko.

Sernik śródziemnorski chałwowo- pistacjowy z kataifi

Sernik ten pochodzi z izraelskiego bloga The Cookie Fairy a jego tłumaczenie znajduje się na stronie Cin Cin
Kiedy natrafiłam na zdjęcia tego ciasta w internecie dostałam takiego ślinotoku, że musiałam natychmiast go zrobić. Z mężem jesteśmy w nim zakochani i do tej boskiej receptury będę wracać.

Produkty, które zużyłam  na spód:

- 120 g herbatników
- 150 g pistacji 

- 60 g migdałów bez skórki
- 30 g orzechów laskowych
- 50 g brązowego cukru
- 100 g roztopionego masła


Przygotowanie spodu

Pistacje (100 gr, pozostałe pozostawiam do dekoracji) obieram z łupinek, wrzucam do malaksera razem z herbatnikami, pozostałymi orzechami i rozdrabniam w malakserze. Dodaję brązowy cukier i roztopione masło. Całość mieszam, ugniatam i układam na dnie tortownicy. Wkładam do lodówki i chłodzę przez 30 minut. Po tym czasie wyjmuję z lodówki i piekę 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Produkty na masę serową:

- tabliczka białej czekolady
- 680 gramów śmietankowego sera, w temperaturze pokojowej (trzykrotnie mielony)
- 3 łyżki cukru (można dodać więcej, w przepisie jest 250 gr)
- 3 duże jaja od kury zadowolonej z życia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1 łyżeczka amaretto
- 2 łyżki mielonych migdałów bez skórki
- 200 gr rozdrobnionej chałwy


Przygotowanie masy serowej:

Na parze roztopiłam białą czekoladę. Mikserem połączyłam ser, chałwę, cukier i ostudzoną czekoladę. Dodałam jajka i mieszałam do połączenia składników. Dołączyłam sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, amaretto, mielone migdały. Całość wymieszałam i przelałam na przygotowany i lekko ostudzony spód. Ciasto piekłam metodą gazetową ( tortownica z zewnątrz owinięta jest namoczoną gazetą, ciasto piekę 10 minut w temperaturze 250 stopni, a następnie po ponownym namoczeniu gazety 50 minut w 160 stopniach).
Piekarnik wyłączam, ale pozostawiam w nim ciasto do wystygnięcia na godzinę.

Produkty na polewę miodową:

- 3 łyżki 36% śmietany
- 40 g masła
- 4 łyżki miodu 

Przygotowanie polewy miodowej

W rondelku doprowadzam do wrzenia śmietanę. Dodaję masło i mieszam, aż się całkowicie roztopi. Chwilę studzę, dodaję miód. Bełtam i odstawiam do schłodzenia.
Schłodzone wylewam na ciasto, które wkładam do lodówki.  
Dekoruję gniazdkami zrobionymi z ciasta kataifi (gniazdka przed położeniem na sernik piekę 10 minut) i posiekanymi pistacjami


























sobota, 11 czerwca 2011

Zupa krem z papryką i pomarańczą

Przepis ten znalazłam w książeczce z przepisami Marks & Spencer. Jesteśmy z mężem fanami zup kremów, a pomysł na tę zupę wydał mi się w czasie upałów bardzo orzeźwiający, więc kupiłam pomarańcze i papryki potrzebne do jej przygotowania i zniknęłam w kuchni.

Produkty na dwie porcje:
- 2 pomarańcze
- 2 papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól
- pieprz


Przygotowanie:
1. Pomarańczową części skórki z kawałka jednej pomarańczy starłam na drobnej tarce uzyskując 2 łyżeczki. Z pozostałego kawałka pomarańczy wycięłam 4 paseczki skórki do dekoracji, a z samych pomarańczy wycisnęłam sok.
2. W garnku rozgrzałam oliwę z oliwek i dodałam do niej oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę paprykę, którą pod przykryciem dusiłam 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodałam skórkę z pomarańczy zmniejszając ogień i pod przykryciem gotowałam 20- 25 minut. Mieszałam, pilnując żeby się nie przypaliła papryka.
3. Do garnka z papryką i skórką dodałam sok z pomarańczy, przelałam do blendera i zmiksowałam.
4. Zupę z powrotem przelałam do garnka, doprawiłam pieprzem i solą. 
Zupę można schłodzić i podawać jako chłodnik, albo podawać na ciepło.

poniedziałek, 6 czerwca 2011

Greckie ciasteczka kataifi

Na przepis ten  natrafiłam na You Tube i właśnie wtedy po raz pierwszy zetknęłam się z ciastem kataifi. Zaintrygowana "włosami babci", jak nazwał to ciasto kucharz pokazujący na filmie jak przygotować z niego ciasteczka, zrobiłam rundę po warszawskich sklepach żeby je zdobyć. Udało się to w czwartym sklepie "Kuchnie świata". Zmieniłam odrobinę składniki pokazywane na filmie, ale ciastka i tak wyszły wyśmienite.

Produkty:
- opakowanie ciasta kataifi 
- 100 gr orzechów laskowych
- 100 gr orzechów włoskich
- 100 gram rodzynek sułtańskich
- łyżka cynamonu
- 1/2 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła

Syrop:
- 1 szkl płynnego miodu
- 1 szkl wody
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- orzechu do ozdoby

Przygotowanie:


1. Rodzynki namoczyłam w letniej wodzie.  Orzechy rozdrobniłam w malakserze, dodałam do nich odcedzone rodzynki, cynamon i cukier. Dokładnie wymieszałam.
2. W rondelku rozpuściłam masło, którym wysmarowałam żaroodporne naczynie.
3. Z ciasta kataifi wyciągałam kilku centymetrowe pasma włosów, nanosiłam na nie farsz i zwijałam jak gołąbki.Tak uformowane ciasteczka kładłam obok siebie ściśle w naczyniu
4. Ciastka piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
5. W czasie pieczenia przygotowałam syrop. Do garnka wlałam miód, wodę, sok z cytryny, cynamon i cukier, gotowałam 15 minut. 
6. Ciastka po wyjęciu z piekarnika zalałam gorącym syropem i pozostawiłam do ostygnięcia.


sobota, 4 czerwca 2011

Różowe smoothie

Dzisiaj postawiłam na róż, poprzednim smoothie które zrobiłam rządziła zieleń.


Produkty:


- 2 banany
- kubek truskawek
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- odrobina cynamonu
- 1/2 szklanki wody niegazowanej



Przygotowanie

Cała filozofia przygotowania smoothie polega na zmiksowaniu wszystkich składników w blenderze.




Autorem i tego patentu jest Dan McDonald, który opracował tyle kombinacji na smoothie, że jeszcze niejeden jego przepis przetestuję.