Szparagi zawijane w palstry boczku, podane z ostrym sosem


Produkty:

- pęczek zielonych szparagów (około 28 sztuk)
- 100 gr wędzonego boczku ( 14 cienkich plasterków)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka miodu
- łyżka musztardy
- łyżka suszonego rozmarynu

Przygotowanie:                        

1. Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, posypuję solą, pieprzem i smaruję łyżką oliwy z oliwek.
Dwoma plasterkami boczku zwijam po cztery łodygi szparagów, które układam w naczyniu żaroodpornym.
2. Miód, musztardę, łyżkę oliwy mieszam i smaruję nimi z wierzchu wyłożone zestawy szparagów. Posypuję rozmarynem.
3. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni, folią aluminiową zawijał główki szparagów i piekę 10 minut. Po tym czasie zmieniam funkcję w piekarniku na grill i grilluję jeszcze kila minut aż boczek się zarumieni.

Szparagi podałam z pieczonymi w mundurkach młodymi ziemniakami i ostrym sosem na bazie majonezu, którego proporcję będę sobie teraz próbowała przypomnieć gdyż robiłam go na czuja, z tego co znalazłam w lodówce.

Produkty na sos:    

- majonez (80 gr, mniej więcej 3- 4 łyżki)
- łyżeczka sosu chili
- 1,5 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka ziaren kolendry zmiażdżonych w moździerzu ( ewentualnie łyżka drobno posiekanej kolendry)
- odrobina soli
- 0,5 łyżeczki musztardy francuskiej (opcjonalnie)
- dodałam po kropli  tabasco i sosu worcestershire (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie produkty wymieszałam i przelałam do miseczki. (Można sos próbować, a proporcje poszczególnych składników ustalać według własnego gustu).



Brak komentarzy

Prześlij komentarz