- makaron z mąki razowej (około 200 gr)
- dwie puszki kalmarów w sosie własnym (80 gr)
- bakłażan
- 2 pomidory
- cebula
- garść kaparów
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sól i świeży pieprz do smaku
- oregano (opcjonalnie)
- odrobina cukru
Przygotowanie:
1. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła, wrzucam do niej drobno pokrojoną cebulę i kilka minut podsmażam uważając żeby się nie przypaliła.
2. Pokrojonego w kostkę bakłażana dokładam do cebuli, dolewam odrobinę wody i duszę pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut.
3. W tym samym czasie do rondelka wkładam pokrojone w kostkę pomidory (bez skóry) i 2 łyżki oliwy z oliwek, doprawiam je solą, pieprzem, odrobiną cukru, oregano i tak samo jak bakłażana z cebulą gotuję na małym ogniu kilkanaście minut.
4 Do cebuli i bakłażana dodaję wyciśnięty ząbek czosnku, kalmary, kapary i pomidory. Całość mieszam. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
5. Taki sos łączę z ugotowanym al dente makaronem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz