Rukola z młodymi buraczkami, orzeszkami i owocami


Składniki dla 2 osób:

- 100 g rukoli
- kilka młodych buraczków (użyłam z botwinki)
- 1 kiwi
- 1 mandarynka
- garść migdałów
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- garść orzeszków ziemnych

Składniki na sos:

- 3 łyżki prawdziwego miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2- 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
- sół
- pieprz

Przygotowanie:

1. Buraczki myję, owijam folią aluminiową  i wkładam na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
2. Składniki na sos mieszam w kubku i odstawiam na bok, czekając na gotowe buraki.
3. Na półmiski wykładam rukolę, plasterki kiwi i cząstki mandarynki. Posypuję orzeszkami i ziarnem słonecznika. Do tego dokładam obrane, miękkie kawałki buraczków. Polewam sosem, oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz