Składniki dla 2 osób:
- 100 g rukoli
- kilka młodych buraczków (użyłam z botwinki)
- 1 kiwi
- 1 mandarynka
- garść migdałów
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- garść orzeszków ziemnych
Składniki na sos:
- 3 łyżki prawdziwego miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2- 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
- sół
- pieprz
Przygotowanie:
1. Buraczki myję, owijam folią aluminiową i wkładam na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
2. Składniki na sos mieszam w kubku i odstawiam na bok, czekając na gotowe buraki.
3. Na półmiski wykładam rukolę, plasterki kiwi i cząstki mandarynki. Posypuję orzeszkami i ziarnem słonecznika. Do tego dokładam obrane, miękkie kawałki buraczków. Polewam sosem, oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz