Sałatka ryżowa

Produkty:

- szklanka ryżu
- puszka odcedzonej czerwonej fasoli
- 1 czosnkowa cebula
- 1 czerwona cebula
- 2 puszki tuńczyka w zalewie z oleju
- sok wyciśnięty z półtorej cytryny
- posiekany pęczek natki pietruszki
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- curry
- odrobina pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju/oliwy

Przygotowanie:                       

1. W szerokim, grubym rondlu rozgrzewam olej razem ze szczyptą pieprzu cayenne i curry, smażę około minuty. 
2. Dodaję wypłukany ryż i stale mieszając smażę około 5 minut.
3. Dolewam 1,5 szklanki wody i pod przykryciem, na wolnym ogniu, wszystko gotuję kilkanaście minut, do momentu aż ryż wchłonie całą wodę. Studzę.
4. W misce mieszam odsączone fasolę i tuńczyka, z posiekanymi cebulami, natką, sokiem z cytryny i przyprawami. Dodaję ryż i całość dokładnie mieszam. 

Sałatkę można połączyć z majonezem albo naturalnym jogurtem, choć ja tego nie robię.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz