Sernik na zimno z musem truskawkowym i truskawkami


Produkty:
mus truskawkowy


- 1 kg truskawek
- 11 łyżek cukru
- 2 żółtka z jaj od szczęśliwych kur
- 2 białka z jaj od szczęśliwych kur
- 30 gr żelatyny
- 100 ml mleka
- 200 ml 30% śmietany
- 1- 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny (opcjonalnie)
- 2 opakowania naturalnego serka homogenizowanego (400 gr)


Przygotowanie:                 


1. Miksując 1/3 porcji truskawek z 2 łyżkami cukru przygotowuję mus truskawkowy. Dodaję łyżeczkę wyciśniętego soku z cytryny, mieszam i wkładam do lodówki. 
2. Żelatynę razem z mlekiem mieszam w garnku, czekam chwilę aż napęcznieje i przez 5 minut gotuję na wolnym ogniu.
3. W jednym wysokim pojemniku na gładką masę ubijam białka z 3 łyżkami cukru. W drugim pojemniku ubijam śmietanę również z 3 łyżkami cukru, a w dużej misce żółtka z 3 łyżkami cukru. 
4. Do utartych żółtek z cukrem dodaję serki homogenizowane, cały czas mieszając dolewam mus truskawkowy i rozpuszczoną żelatynę. Na koniec całość łączę z ubitymi białkami i ubitą śmietaną, łyżeczką wyciśniętego soku z cytryny oraz 1/3 porcji pokrojonych truskawek.
5. Masę wylewam na wcześniej wyłożoną pergaminem tortownicę. Wkładam do lodówki na kilka godzin.
6. Pozostałymi truskawkami dekoruję gotowy sernik.







Brak komentarzy

Prześlij komentarz