Produkty na ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
- zimna woda
Przygotowanie:
1. Do malaksera przesiewam mąkę, sól, dodaję masło i miksuję, aż składniki zaczną przypominać zacierki.
2. Przekładam składniki do dużej miski, dodaję parmezan, wlewam niewielką ilość zimnej wody i zagniatam ciasto.
3. Wykładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję do rozmiaru formy.
4. Ciasto przekładam do formy na tartę i wypełniam wnętrze. Wałkiem dociskam ciasto wokół krawędzi i usuwam jego nadmiar.
5. Na ciasto wyłożone w formie na tartę, wykładam wycięty pergamin i kładę na niego fasolki ceramiczne przeznaczone do pieczenia. Schładzam w lodówce 30 minut.
6. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni.
7. Po 30 minutach wyjmuję formę z ciastem z lodówki, wkładam ją do piekarnika i piekę 10 minut.
8. Wyjmuję z piekarnika i delikatnie usuwam fasolki ceramiczne i pergamin.
Produkty na farsz:
- pęczek botwinki z większymi buraczkami
- 30 dkg szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- do smaku: pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, kumin, sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Na głębokij patelni rozpuszczam masło i dodaję pokrojony czosnek. Smażę go około minuty, pilnując żeby się nie przypalił, dodaję pokrojone w plasterki buraczki, posiekane liście botwinki i szpinak. Duszę kilka minut, doprawiam przyprawami i zostawiam na małym ogniu jeszcze kilka minut, do momentu aż zmiękną łodygi botwinki i szpinak. Gotowe wykładam na upieczony spód.
Produkty na polewę:
- 180- 200 śmietany (dałam 18%)
- jajko
- garść startego żółtego sera
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie produkty na polewę mieszam w miseczce, wylewam na tartę wypełnioną masą.
Tartę wstawiam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę 25 minut do zarumienienia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz