Miękkie ciasto czekoladowe


Ostatnio rozsmakowałam się w czekoladowych ciastach typu brownie. Robi się je błyskawicznie, nie wymagają użycia wielu składników i świetnie smakują. A jeszcze świetniej z lodami.

Składniki:

- 200 g gorzkiej czekolady z zawartością kakao minimum 72%
- 125 g masła
- 4 jajka
- 55 g cukru
- 25 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstrakty waniliowego
- kakao do posypania ciasta

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 stopni.
2. Tortownicę o średnicy 20 cm wyściełałam papierem do pieczenia.
3. Czekoladę połamałam na kawałki i razem z masłem rozpuściłam w kąpieli wodnej. Odstawiłam na 5 minut do lekkiego ostudzenia.
4. Żółtka utarłam z cukrem, aż masa zgęstniała i stała się kremowa.
5. W oddzielnej misce na sztywno ubiłam białka.
6. Utarte żółtka połączyłam z rozpuszczoną czekoladą. Do masy przesiałam mąkę i połączyłam z ekstraktem waniliowym. Następnie delikatnie dodałam ubite białka.
7. Ciasto przelałam do przygotowanej formy i piekłam w rozgrzanym piekarniku 15-20 minut uważając aby nie przypalić ciasta. Jego góra powinna być upieczona, a środek delikatnie płynny.
8. Ciasto wyjęłam z piekarnika, przestudziłam, przykryłam i pozostawiłam na noc.
9. Wyjęłam z tortownicy, usunęłam spod spodu papier, a wierzch ciasta posypałam kakao.




2 komentarze

  1. Czy na pewno tej mąki ma być tylko 25 g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. 1-50 z 740

      Tak, tylko 25g. Bez obaw, uda się. Tutaj przepis na podobne ciasto bez użycia mąki http://jemkrem.blogspot.com/2018/08/czekoladowe-ciasto-bez-glutenu-z.html – dotyczy post

      Usuń