Pyszny, łatwy i szybki makaron z kurkami. Zamiast oliwy extra vergine można użyć 80 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
Składniki na 2 porcje:
- 100 g makaronu tagliatelle
- 80 g szpinaku, sałatkowego baby
- 150 g kurek
- 2 ząbki czosnku
- 30 g orzechów włoskich
- 1 łyżka masła
- około 4 łyżek oliwy extra vergine
- zioła: 1 łyżka posiekanego estragonu lub 2 łyżki bazylii lub 1 łyżka natki pietruszki
- tarty parmezan
Przygotowanie:
1. Szpinak opłukałam i osuszyłam.
2. Kurki wyłożyłam na sitko i oczyściłam z liści i ziemi, opłukałam pod mocnym strumieniem chłodnej wody. Następnie dokładnie osuszyłam na ręczniku papierowym.
3. Czosnek obrałam i starłam na drobnej tarce.
4. Orzechy posiekałam.
Na dużej patelni rozgrzałam masło z czosnkiem i orzechami. Smażyłam przez minutę. Dodałam kurki i na dużym ogniu smażyłam przez 2 minuty co jakiś czas mieszając.
Wlałam oliwę extra vergine i na dużym ogniu zagotowałam. Doprawiłam solą i świeżo zmielonym pieprzem. 5. Wciąż trzymając danie na dużym ogniu dodałam szpinak oraz wcześniej ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszałam i gotowałam na dużym ogniu przez około 1 minutę aż sos zgęstniał. W międzyczasie dosypałam zioła.
6. Makaron przełożyłam na talerze i posypałam tartym parmezanem.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Brak komentarzy
Prześlij komentarz