- 10 dag rozmrożonego, odsączonego z płynu szpinaku
- 10 dag kaszy jaglanej
- 20 dag cieciorki z puszki (odsączonej) albo ugotowanej*
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- łyżeczka mielonego kuminu
- łyżeczka mielonej kolendry
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- bułka tarta (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Składniki na panierkę:
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1-2 łyżki mąki
- łyżeczka curry
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną wsypałam na sitko, opłukałam zimną wodą, a następnie przelałam wrzątkiem, aby uniknąć usunięcia często występującej goryczki. Opłukaną kaszę wrzuciłam do 2 szklanek wrzącej wody, dodałam sól i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonęła wodę (ok. 20 minut).
2. W blenderze miksowałam przez moment rozmrożony szpinak z cieciorką i oliwą z oliwek. Masę połączyłam z ostudzoną kaszą, dodałam czosnek, posiekany szczypiorek, kolendrę i kumin. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
3. Wyrobiłam masę, z której uformowałam kotlety ( jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka dodaję bułkę tartą).
4. W drugim naczyniu wymieszałam składniki na panierkę, w której obtoczyłam kotlety.
5. Na patelni rozgrzałam olej, umieściłam na niej kotlety, które smażyłam kilka minut do chwili kiedy panierka się zarumieniła. Gotowe odsączyłam na papierowym ręczniku.
* ciecierzycę moczę całą noc, następnie gotuje 1,5 godziny
wyglądają pysznie, uwielbiam szpinak i ciecierzycę :)
OdpowiedzUsuń