Mus czekoladowo- kawowy z serka mascarpone


Składniki:

- 100 g ( tabliczka) gorzkiej czekolady o zawartości 60- 70% kakao
- 125 g serka mascaropne
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki schłodzonej, mocnej kawy espresso
- 150 ml śmietany 36%  

Do dekoracji:

- 4 łyżki śmietany 36%
- kilka kostek, startej, gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

1. Czekoladę podzieliłam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej (czekoladę umieściłam w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą. Cały czas ją mieszałam, aż uzyskałam jednolitą masę).
2. Rozpuszczoną czekoladę odstawiłam do ostygnięcia.
3. Na gładką masę ubiłam serek mascarpone z cukrem pudrem. Wciąż ubijając dodałam espresso oraz ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę.
3. W drugim naczyniu ubiłam śmietanę na sztywną masę, którą połączyłam z musem czekoladowo-kawowym. Dokładnie wymieszałam i nałożyłam do filiżanek do cappuccino.
4. Przed podaniem ubiłam 4 łyżki śmietany kremówki, ułożyłam ją dekoracyjnie na wierzchu musu i posypałam startą czekoladę.
5. Deser przechowywałam w lodówce.

* inspiracja Gordon Ramsay

6 komentarzy