Składniki:
- 100 g ( tabliczka) gorzkiej czekolady o zawartości 60- 70% kakao
- 125 g serka mascaropne
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki schłodzonej, mocnej kawy espresso
- 150 ml śmietany 36%
Do dekoracji:
- 4 łyżki śmietany 36%
- kilka kostek, startej, gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. Czekoladę podzieliłam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej (czekoladę umieściłam w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą. Cały czas ją mieszałam, aż uzyskałam jednolitą masę).
2. Rozpuszczoną czekoladę odstawiłam do ostygnięcia.
3. Na gładką masę ubiłam serek mascarpone z cukrem pudrem. Wciąż ubijając dodałam espresso oraz ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę.
3. W drugim naczyniu ubiłam śmietanę na sztywną masę, którą połączyłam z musem czekoladowo-kawowym. Dokładnie wymieszałam i nałożyłam do filiżanek do cappuccino.
4. Przed podaniem ubiłam 4 łyżki śmietany kremówki, ułożyłam ją dekoracyjnie na wierzchu musu i posypałam startą czekoladę.
5. Deser przechowywałam w lodówce.
* inspiracja Gordon Ramsay
To cudo musi mieć zdecydowaną tendencję do szybkiego znikania!!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!.
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie ;d
OdpowiedzUsuńW przekroju to wygląda iście niebiańsko.
OdpowiedzUsuńŚwietny deser, cała moja rodzina nim się zajada :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie ta opinia cieszy. Dziękuję.
Usuń