Makaron ryżowy z krewetkami


Składniki:


- 250 g ugotowanego makaronu ryżowego 
- kilkanaście oczyszczonych krewetek
1 łyżka obranego i startego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno starte
- pół papryczki chili
- 0,5 czerwonej papryki
-  1,5 łyżki oliwy
2 łyżki sezamu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka sosu rybnego 

- sól do smaku

Składniki na sos:

- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny lub limonki)
- 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:

1. Zagotowuję wodę w garnku, zdejmuję go z ognia, dodaję makaron ryżowy, przykrywam i zostawiam na 3 minuty. Po tym czasie makaron odcedzam i odstawiam na bok.
2. Składniki na sos mieszam, a na patelni rozgrzewam oliwę, na którą wrzucam starty imbir i czosnek i smażę stale mieszając około 2 minuty. Dokładam krewetki, solę i smażę następne 3- 4 minuty. Dokładam poszatkowaną papryczkę chili, pokrojoną w paski paprykę, sezam i mieszam. 
3. Po dwóch minutach umieszczam makaron ryżowy, mieszam i smażę minutę. 
4. Na patelnię wlewam sos, mieszam z resztą skłądników, posypuję szczypiorkiem, natkę, olej sezamowy i sos rybny. Mieszam. W razie potrzeby doprawiam solą. 



Brak komentarzy

Prześlij komentarz