Sernik urodzinowy, kajmakowo - kokosowy


dla Kamila

Składniki na spód:

- 300 g kruchych ciasteczek lub herbatników (użyłam digestive)
- 50 g stopionego masła + kawałek masła do wysmarowania tortownicy
jubilat 

Składniki na masę:

- 800 g sera białego, mielonego (użyłam z wiaderka)
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 30 g mąki ziemniaczanej


Składniki na wierzch:                

puszka słodzonego, skondensowanego mleka (lub puszka gotowej masy karmelowej)
- 4 łyżki płatków kokosa, uprażonych przez kilka minut na suchej patelni

Przygotowanie:

1. Piekarnik ustawiłam na 130 stopni C.
2. Ciastka zmiksowałam z masłem i wylepiłam nimi spód tortownicy, którą wcześniej wysmarowałam masłem.
3. Do miski włożyłam ser, wsypałam cukier i miksowałam 2 minuty. Dodałam jajka, mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez jakiś czas miksowałam do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.
4.  Masę serową wlałam na spód tortownicy wyłożonej herbatnikami. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 2 godziny ( w oryginalnym przepisie podany czas to 1,5 h). Sernik jest upieczony, kiedy środek jest ścięty.  
5. Ciasto wystudziłam przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach.
6. W międzyczasie przygotowałam masę kajmakową. Puszkę słodzonego, skondensowanego mleka zanurzyłam w garnku z wodą i na wolnym ogniu gotowałam przez dwie godziny. Po tym czasie wyjęłam puszkę z garnka, odczekałam aż się schłodziła, otworzyłam i rozprowadziłam na cieście. Posypałam płatkami uprażonego kokosa i odstawiłam do całkowitego ostygnięcia.
Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień.

* inspiracja: książka "White Plate. Słodkie"

5 komentarzy