- 1 kg białego sera
- 100 g dżemu jagodowego
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka mąki
- 1 batonik kokosowy (np. Bounty)
- 1 łyżka wiórków kokosowych do posypania formy
- odrobina masła do wysmarowania tortownicy
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzałam do 175 stopni C.
2. Tortownicę o średnicy 26 cm- 28 cm, posmarowałam masłem i oprószyłam wiórkami kokosowymi.
3. Ser miksowałam kilka minut, cały czas ucierając dodałam dżem, cukier, po jednym jajku, mąkę i kaszę mannę. Dodałam posiekany batonik, wymieszałam.
4. Masę wlałam do tortownicy. Sernik wstawiłam do nagrzanego piekarnika, po 15 minutach zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni C. i piekłam jeszcze 1,5 godziny.
5. Ciasto ostudziłam przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem schłodziłam w lodówce.
* przepis pochodzi z książki: "White Plate. Słodkie"
wypada napisać, ze przepis pochodzi z książki White Plate czy nie wypada?
OdpowiedzUsuńcoollinaria.com pewnie, że wypada i dlatego zawsze piszę źródło pochodzenia przepisu jeśli się na nim wzoruję,.
UsuńI tak samo było tym razem.
Dlatego uważam, że wypada czytać dokładnie i ze zrozumieniem...
... to tak na przyszłość... ;-)