piątek, 22 lutego 2013

Naleśniki z serem

Składniki na ciasto: (8- 10 naleśników)

- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną, piwem)
- szczypta soli
- łyżka oleju + olej do smażenia
- około 2 łyżek cukru



Przygotowanie:

1. Jajka wbijam do miski, solę. Łączę z płynem. Cały czas mieszając (ubijając) dodaję stopniowo mąkę i cukier. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki (niekoniecznie).
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.
4. Do ciasta dodaję olej. Następne naleśniki smażę bez natłuszczania patelni.

Składniki na nadzienie:    

- 0,5 kg białego sera twarogowego półtłustego lub tłustego 
- 2 żółtka (jajka wcześniej sparzam)
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 2- 3 łyżki cukru
- 2- 3 łyżki śmietany ( jeśli ser jest zbyt suchy)

1. Wszystkie składniki na nadzienie dokładnie wymieszałam w salaterce.
2. Na połowie każdego usmażonego naleśnika ułożyłam po kilka łyżek sera i złożyłam w trójkąty.





czwartek, 21 lutego 2013

Mus czekoladowo- kawowy z serka mascarpone


Składniki:

- 100 g ( tabliczka) gorzkiej czekolady o zawartości 60- 70% kakao
- 125 g serka mascaropne
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki schłodzonej, mocnej kawy espresso
- 150 ml śmietany 36%  

Do dekoracji:

- 4 łyżki śmietany 36%
- kilka kostek, startej, gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

1. Czekoladę podzieliłam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej (czekoladę umieściłam w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą. Cały czas ją mieszałam, aż uzyskałam jednolitą masę).
2. Rozpuszczoną czekoladę odstawiłam do ostygnięcia.
3. Na gładką masę ubiłam serek mascarpone z cukrem pudrem. Wciąż ubijając dodałam espresso oraz ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę.
3. W drugim naczyniu ubiłam śmietanę na sztywną masę, którą połączyłam z musem czekoladowo-kawowym. Dokładnie wymieszałam i nałożyłam do filiżanek do cappuccino.
4. Przed podaniem ubiłam 4 łyżki śmietany kremówki, ułożyłam ją dekoracyjnie na wierzchu musu i posypałam startą czekoladę.
5. Deser przechowywałam w lodówce.

* inspiracja Gordon Ramsay

poniedziałek, 18 lutego 2013

Pralinki czekoladowe

Składniki:

 - 1,5 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady 70% kakao
- 50 g śmietany 30%
- 75 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki whisky
- duża łyżka naturalnego miodu
- łyżeczka rozpuszczalnej kawy w proszku
- kilka łyżek kakao do obtoczenia

Przygotowanie:

1. W rondelku śmietanę doprowadziłam do wrzenia. Dodałam do niej miód, kawę rozpuszczalną i zdjęłam z ognia.
2. Do garnka dołożyłam pokruszoną czekoladę i cały czas mieszałam do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
3. Dolałam whisky oraz masło i ponownie mieszałam do rozpusczcenia masła i połączenia wszystkich składników.
4. Masę, o grubości 1,5 cm- 2 cm, rozprowadziłam na szeokiej, prostokątnej blasze, którą na dwie godziny wstawiłam do lodówki.
5. Kiedy masa stężała, pokroiłam ją w mniej więcej 2- 3 centymetrowe kwadraty, z których szybko formowałam kulki, a następnie obtaczałam je w kakao. Gotowe wstawiłam do ldówki.

niedziela, 17 lutego 2013

Makaron ryżowy z krewetkami


Składniki:


- 250 g ugotowanego makaronu ryżowego 
- kilkanaście oczyszczonych krewetek
1 łyżka obranego i startego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno starte
- pół papryczki chili
- 0,5 czerwonej papryki
-  1,5 łyżki oliwy
2 łyżki sezamu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka sosu rybnego 

- sól do smaku

Składniki na sos:

- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny lub limonki)
- 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:

1. Zagotowuję wodę w garnku, zdejmuję go z ognia, dodaję makaron ryżowy, przykrywam i zostawiam na 3 minuty. Po tym czasie makaron odcedzam i odstawiam na bok.
2. Składniki na sos mieszam, a na patelni rozgrzewam oliwę, na którą wrzucam starty imbir i czosnek i smażę stale mieszając około 2 minuty. Dokładam krewetki, solę i smażę następne 3- 4 minuty. Dokładam poszatkowaną papryczkę chili, pokrojoną w paski paprykę, sezam i mieszam. 
3. Po dwóch minutach umieszczam makaron ryżowy, mieszam i smażę minutę. 
4. Na patelnię wlewam sos, mieszam z resztą skłądników, posypuję szczypiorkiem, natkę, olej sezamowy i sos rybny. Mieszam. W razie potrzeby doprawiam solą. 

sobota, 16 lutego 2013

Zupa pomidorowa z soczewicą i szaszłykami krewetkowymi

Składniki:

- 6 łyżek oliwy extra virgin
- 2 średnie cebule, obrane i posiekane
- 2 średnie marchewki, oczysczone, obrane i pokrojone w cienkie plastry
- 2 łodygi selera naciowego
- 1czubata  łyżeczka drobno posiekanej czerwonej papryczki chili
- 4 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów
- 100 g zielonej soczewicy
- około 20 nitek szafranu
-1 łyżeczka cukru pudru
- sól morska do smaku
- garść grubo posiekanej natki pietruszki
- 400 ml wody

Przygotowanie:

1. W dużym rondlu, na średnim ogniu rozgrzałam 3 łyżki oliwy, włożyłam cebulę, marchewkę, selera, chili i smażyłam 12- 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. W czasie kiedy warzywa się smażyły, w drugim garnku zagotowałam wodę. Z pomidorów wycięłam pozostałość ogonka, włożyłam je do wrzącej wody. Po 20 sekundach wyjęłam i szybko przełożyłam do zimnej wody.  Ściągnęłam z pomidorów skórę i grubo pokroiłam.
3. W połowie smażenia warzyw, dodałam do nich czosnek. Kiedy  lekko się zarumieniły dołożyłam pomidory, soczewicę, którą wcześniej przelałam wodą, szafran, cukier puder oraz 400 ml wody. Doprowadziłam do wrzenia. Przykryłam i na małym ogniu gotowałam 35 minut, aż soczewica stała się miękka.
W czasie kiedy zupa się gotowała przygotowałam szaszłyki z krewetek.

Składniki na szaszłyki krewetkowe:    

- 200 g surowych krewetek królewskich, obranych
- 2 centymetrowy kawałek imbiru, obrany i grubo starty
- 2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
- czarny pieprz
- 1/4 cytryny

Przygotowanie szaszłyków:

1. Krewetki nadziałam na szpikulce do szaszłyków.
2. W płytkim naczyniu wymieszałam oliwę, imbir i czosnek. Krewetki natarłam marynatą ( można to zrobić dzień wcześniej i trzymać pod przykryciem)
3. Na rozgrzanej patelni grillowej, smażyłam krewetki po 2 minuty z każdej strony, ale najpierw oprószyłam je solą i pieprzem. Przed podaniem lekko skropiłam sokiem z cytryny.

4. Ugotowaną zupę posoliłam do smaku, wsypałam połowę natki, wlałam 3 łyżki oliwy i minutę gotowałam.
5. Podałam skropioną odrobiną oliwy, posypaną resztką  natki pietruszki i z szaszłykami krewetkowymi.

piątek, 15 lutego 2013

Koktajl mleczny z mrożonymi wiśniami

Składniki:

- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- szklanka mleka sojowego
- szklanka mrożonych wiśni ( bez pestek, mogą być inne mrożone owoce)
- 2- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki orzechów włoskich i/ albo laskowych
- płynny, naturalny miód do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Do blendera wlewam jogurt, wkładam obranego, pokrojonego w plasterki banana i mrożone owoce. Miksuję.
2. Dokładam płatki owsiane, orzechy, mleko sojowe, miód i ponownie miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli uznam, że koktajl jest za mało słodki, dodaję miód i jeszcze raz całość mieszam.
3. Gotowy koktajl rozlewam do szklanek.


czwartek, 14 lutego 2013

Komosa ryżowa z brokułem i serem feta


Składniki:

- szklanka komosy ryżowej
- kilkanaście różyczek brokuła, ugotowanych al dente
- 4 łyżki migdałów pokrojonych w słupki lub płatki uprażonych na suchej patelni
- 3 łyżki tartego parmezanu
- garść rukoli
- 50 g pokruszonego sera feta
- sól morska do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 


 Składniki na sos:  

- 0,5 łyżeczki pasty chilli 
 - 2 łyżeczki musztardy 
- 2 łyżki soku z cytryny 
- 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Komosę przesypałam na sito, przepłukałam zimną wodą. Przełożyłam do rondelka i zalałam szklanką wody. Dodałam 1/4 łyżeczki soli, zagotowałam. Po zagotowaniu zmniejszyłam ogień i gotowałam 15 minut, co jakiś czas mieszając. 
2. Wszystkie składniki na sos połączyłam ze sobą i dokładnie wymieszałam.
3. Ugotowaną  komosę przełożyłam do dużej salaterki, kiedy ostygła wymieszałam ją z sosem, posypałam parmezanem i uprażonymi migdałami. Dodałam pozostałe składniki: ugotowanego brokuła, ser feta i rukolę. Delikatnie całość wymieszałam, na koniec doprawiając do smaku pieprzem i solą.

* inspiracja: Kwestia Smaku

środa, 13 lutego 2013

Zupa korzenna z czerwoną soczewicą


Składniki:

- 1 cebula, poszatkowana
- 1,5 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 0,75 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,75 łyżeczki mielonego kminu
- 150 g czerwonej soczewicy
- 1, 25 l bulionu z warzyw lub z drobiu
- sok z 0,5 cytryny
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:  

1. Na oliwie, w dużym rondlu, od czasu do czasu mieszając, usmażyłam cebulę.
2. Dodałam czosnek, kmin i kolendrę. Po kilku chwilach dodałam soczewicę i bulion.
3. Zupę doprowadziłam do wrzenia, w czasie gotowania z jej powierzchni zdejmowałam szumowiny.
4. Na małym ogniu gotowałam zupę 40 minut, aż soczewica zaczęła się rozpadać. Dodałam sól, odrobinę pieprzu (jeśli zajdzie potrzeba zupę można rozcieńczyć małą ilości wody).
5. Przed podaniem dodałam sok z cytryny.

wtorek, 12 lutego 2013

Sernik jagodowy

Składniki:

- 1 kg białego sera
- 100 g dżemu jagodowego
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka mąki
- 1 batonik kokosowy (np. Bounty)
- 1 łyżka wiórków kokosowych do posypania formy
- odrobina masła do wysmarowania tortownicy

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 175 stopni C.
2. Tortownicę o średnicy 26 cm- 28 cm, posmarowałam masłem i oprószyłam wiórkami kokosowymi.
3. Ser miksowałam kilka minut, cały czas ucierając dodałam dżem, cukier, po jednym jajku, mąkę i kaszę mannę. Dodałam posiekany batonik, wymieszałam.
4. Masę wlałam do tortownicy. Sernik wstawiłam do nagrzanego piekarnika, po 15 minutach zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni C. i piekłam jeszcze 1,5 godziny.
5. Ciasto ostudziłam przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem schłodziłam w lodówce.

* przepis pochodzi z  książki: "White Plate. Słodkie"


poniedziałek, 11 lutego 2013

Pissaladière

Składniki na ciasto:

- 15 g świeżych lub 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 85 ml letniej wody
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko, lekko ubite
- kilka kropli oliwy
-  łyżeczka soli

Przygotowanie:

1. Drożdże i cukier umieściłam w miseczce, zalałam letnią wodą i dokładnie wymieszałam. Pozostawiłam na 10 minut, aż zawiesina zaczęła się pienić.
2. Mąkę przesiałam do dużej miski, na środku zrobiłam dołek, umieściłam w nim jajko i sól. Całość dokładnie wymieszałam.
3. Do mąki stopniowo dodawałam zawiesinę z drożdży. Na początku mieszałam widelcem, później ręcznie, aż ciasto utworzyło kulę. (Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jeśli za twarde letnią wodę).
4. Blat kuchenny posypałam odrobiną mąki, po czym wyrabiałam na nim przez 10 minut ciasto aż stało się gładkie i elastyczne. Do miski wlałam kilka kropel oliwy, w której obtoczyłam kulę ciasta, w celu zapobieżenia utworzenia się suchej skóry. Miskę z ciastem przykryłam folą do żywności i pozostawiłam w ciepłym miejscu na około 1- 2 godziny, aż ciasto podwoiło swoją objętość.



Składniki na wierzch:

- 1- 1,5 kg cebuli, obranej i pokrojonej w talarki
- 3- 4 łyżki oliwy extra virgin
- łyżeczka poszatkowanego świeżego tymianku
- łyżeczka poszatkowanego świeżego rozmarynu
- 12 lub więcej anchois w oleju
- kilka czarnych oliwek
- sól do smaku
- czarny, świeżo zmielony pieprz do smaku  

Przygotowanie:

1. Cebulę smażyłam przez 40 minut pod przykryciem w dużym rondlu z oliwą, na małym ogniu. Mieszałam ją od czasu do czasu, aż stała się miękka, pilnując żeby nie zbrązowiała. Dodałam do niej zioła, odrobinę soli oraz pieprzu i smażyłam jeszcze kilka minut.
2. Piekarnik rozgrzałam do 190 stopni C. Foremkę do tarty natłuściłam olejem.
3. Wyrośnięte ciasto nakłułam, po czym delikatnie je zagniotłam i wyłożyłam na foremkę. Ciasto dokładnie rozprowadziłam, ugniatając je dłońmi.
4. Na ciasto wyłożyłam cebulę, a na wierzchu, na kształt kratki ułożyłam anchois. W każdym kwadracie umieściłam oliwkę.
5. Gotową tartę pozostawiłam na 15 minut, po czym piekłam ją 25- 30 minut, aż spód ciasta się upiekł

niedziela, 10 lutego 2013

Beza z wiśniami i gorzką czekoladą

Składniki na bezę:

- 4 białka
- 0,75 szklanki drobnego cukru do wypieków
- łyżeczka mąki ziemniaczanej albo kukurydzianej
- łyżeczka soku z cytryny albo octu winnego
- odrobina soli

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. 
2. Białka z odrobiną soli ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodawałam stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
3. Na blasze położyłam papier do pieczenia, na którym narysowałam okrąg. Wypełniłam go ubitymi białkami i wstawiłam do piekarnika.
4. Po pięciu minutach pieczenia temperaturę piekarnika zmniejszyłam do 140 i piekłam półtorej godziny.
5. Wyłączyłam piekarnik, a bezę studziłam przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzoną bezę przełożyłam delikatnie dnem do góry.

Składniki na wierzch bezy:

- 200- 250 g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)
- 0,5 szklanki cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki żelatyny
- odrobina wrzącej wody

- 200 ml śmietany do ubijania 30% albo 36%
- tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:  

1. W rondelku wymieszałam wiśnie z cukrem. Podgrzewałam je przez chwilę na wolnym ogniu, do momentu rozpuszczenia się cukru. 
2. Dodałam sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną wymieszaną wcześniej w łyżce wody. 
3. Podgrzewałam jeszcze przez chwilę, wymieszałam i zdjęłam z ognia. 
4. Żelatynę rozpuściłam w odrobinie wrzącej wody, wlałam do musu z wiśni, wymieszałam i pozostawiłam do  lekkiego stężenia i ostygnięcia.
5. Śmietanę ubiłam na sztywną pianę. Gotową ułożyłam na bezie. Polałam ją wiśniami, a górę posypałam startą na tarce gorzką czekoladą.

sobota, 9 lutego 2013

Omlet z suszonymi pomidorami

Składniki:

- 4 jajka
- kilka suszonych pomidorów ze słoika
- łyżka startego parmezanu
- sól do smaku
- świeżo zmielony, czarny pieprz do smaku
- odrobina oliwy albo masła do smażenia

Przygotowanie:

1. W misce rozbełtałam jajka z parmezanem solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzałam łyżkę oliwy, wylałam na nią masę jajeczną, na której po krótkim podsmażeniu, rozsypałam równomiernie, pokrojone w paski suszone pomidory.
3. Kiedy spód omleta się ściął, zsunęłam go na duży talerz, po czym przełożyłam z powrotem na patelnię, na drugą stronę.
4. Kiedy druga strona też się ścięła, omlet umieściłam na talerzu.
5. Gotowy omlet można skropić odrobina oliwy z oliwek i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.






piątek, 8 lutego 2013

Kotlety z ciecierzycy, szpinaku i kaszy jaglanej

Składniki:

- 10 dag rozmrożonego, odsączonego z płynu szpinaku
- 10 dag kaszy jaglanej
- 20 dag cieciorki z puszki (odsączonej) albo ugotowanej*
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- łyżeczka mielonego kuminu
- łyżeczka mielonej kolendry
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- bułka tarta (opcjonalnie)
- olej do smażenia

Składniki na panierkę:

- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1-2 łyżki mąki
- łyżeczka curry
- szczypta soli

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną wsypałam na sitko, opłukałam zimną wodą, a następnie przelałam wrzątkiem, aby uniknąć usunięcia często występującej goryczki. Opłukaną kaszę wrzuciłam do 2 szklanek wrzącej wody, dodałam sól i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonęła wodę (ok. 20 minut).
2. W blenderze miksowałam przez moment rozmrożony szpinak z cieciorką i oliwą z oliwek. Masę połączyłam z ostudzoną kaszą, dodałam czosnek, posiekany szczypiorek, kolendrę i kumin. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
3. Wyrobiłam masę, z której uformowałam kotlety ( jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka dodaję bułkę tartą).
4. W drugim naczyniu wymieszałam składniki na panierkę, w której obtoczyłam kotlety.
5. Na patelni rozgrzałam olej, umieściłam na niej kotlety, które smażyłam kilka minut do chwili kiedy panierka się zarumieniła. Gotowe odsączyłam na papierowym ręczniku.

* ciecierzycę moczę całą noc, następnie gotuje 1,5 godziny

czwartek, 7 lutego 2013

Faworki


Składniki:

- 400 g tortowej mąki pszennej
- szczypta soli
- 50 g masła
- 1 jajko
-  4 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru + cukier puder do posypania gotowych faworków
- 4 łyżki gęstej śmietany 12%
- 1 łyżka spirytusu lub octu                    

do smażenia:

- tłuszcz do głębokiego smażenia- użyłam 2 litry oleju rzepakowego, ale może to być inny rodzaj oleju albo smalec

Przygotowanie:                        

1. Mąkę przesiałam do miski, dodałam pokrojone w kostkę miękkie masło oraz sól. Całość rozgniotłam palcami i wymieszałam.
2. W drugiej misce przez 10 minut ubijałam żółtka z jajkiem i łyżką cukru pudru.
3. Do ubitych jajek dodałam zawartość pierwszej miski (mąkę z masłem i solą) i całość zmiksowałam. Dołożyłam śmietanę, ocet/ spirytus i jeszcze raz wymieszałam wszystkie składniki, formując z nich kulę, którą zawiniętą w folię spożywcza włożyłam na około 60 minut do lodówki (ciasto powinno być elastyczne i miękkie).
4. Po wyjęciu ciasta z lodówki, podzieliłam je na kilka mniejszych porcji i na stolnicy oprószonej mąką wałkowałam  na bardzo cienkie placki.
5. Nożem (albo radełkiem) wykroiłam prostokąty o orientacyjnych wymiarach 12 cm x 3 cm, po środku każdego z pasków zrobiłam wzdłuż nacięcia, przez które przewlokłam jeden koniec ciasta.
6. W szerokim, dużym garnku rozgrzałam do 180 stopni C. litr oleju, wkładałam do niego maksymalnie 5 faworków, które smażyłam na złoty kolor około 20 sekund, uważając aby zbytnio się nie zrumieniły ( w trakcie smażenia delikatnie przewracałam je  na drugą stronę). Gotowe ciastka, wyciągnęłam z garnka łyżką cedzakową i ułożyłam na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
W połowie smażenia wymieniłam olej na nowy.
7. Ostudzone faworki, przed podaniem,  oprószyłam cukrem pudrem.

środa, 6 lutego 2013

Burrito wegetariańskie


Składniki:

- tortilla placki pszenne, 8 sztuk
- puszka kukurydzy (400 g)
- puszka czerwonej fasoli (400 g)
- puszka pomidorów (400 g)
- 2 pomidory
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 20 dag ulubionego żółtego sera
- papryczka chilli
- 0,25  łyżeczki ostrej papryki sypkiej
- szczypiorek
- sól do smaku
- czarny, świeżo zmielony pieprz do smaku
- oregano do smaku
- bazylia do smaku
- 1,5 łyżki oliwy

Przygotowanie:              

1. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzałam oliwę.
2. Czosnek i cebulę obrałam ze skórki, pokroiłam w plasterki i wrzuciłam na rozgrzany tłuszcz. Przez kilka minut, mieszając obsmażałam warzywa. Dodałam odsączoną z puszki fasolę i kukurydzę, gotowałam przez chwilę.
3. Pomidory obrałam ze skóry, pokroiłam w ćwiartki, dodałam je do garnka razem z pomidorami z puszki, wymieszałam zawartość garnka i całość smażyłam 10 minut.
4. Wszystko doprawiłam posiekaną papryczką chilli, papryką, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Połączyłam z posiekanym szczypiorkiem i startym na tarce żółtym serem. Dokładnie wymieszałam wszystkie składniki:
5. Tortillę przygotowałam według instrukcji podanej an opakowaniu czyli podgrzałam każdy placek na suchej patelni przez 30 sekund z każdej strony ( to samo można zrobić w kuchence mikrofalowej).
6. Na wrapsy wyłożyłam farsz, zawinęłam i zjadłam.

wtorek, 5 lutego 2013

Zupa z kopru włoskiego z ciecierzycą i tofu


Składniki:

- łyżka oliwy z oliwek
- litr bulionu z warzyw
- dwie bulwy kopru włoskiego (fenkuł)
- cebula
- pęczek natki pietruszki
- 100 g wędzonego tofu
- 250 g ciecierzycy
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1.  Ciecierzycę moczyłam w wodzie całą noc.
2. Cebulę obrałam i drobno posiekałam.
3. W garnku rozgrzałam oliwę, wrzuciłam do niego cebulę, którą co jakiś czas mieszając zeszkliłam.
3. Umyte i pokrojone w plastry fenkuły dodałam do usmażonej cebuli razem z posiekaną natką pietruszki. Smażyłam 2- 3 minuty.
4. Warzywa zalałam bulionem, dodałam koncentrat pomidorowy, zawartość garnka wymieszałam. Dorzuciłam odsączoną z wody ciecierzycę, pokrojone w kostkę tofu i na wolnym ogniu gotowałam 35 minut.
5. Zupę doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gotową rozlałam na talerze. Udekorowałam listkami kopru włoskiego.

poniedziałek, 4 lutego 2013

Sernik urodzinowy, kajmakowo - kokosowy


dla Kamila

Składniki na spód:

- 300 g kruchych ciasteczek lub herbatników (użyłam digestive)
- 50 g stopionego masła + kawałek masła do wysmarowania tortownicy
jubilat 

Składniki na masę:

- 800 g sera białego, mielonego (użyłam z wiaderka)
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 30 g mąki ziemniaczanej


Składniki na wierzch:                

puszka słodzonego, skondensowanego mleka (lub puszka gotowej masy karmelowej)
- 4 łyżki płatków kokosa, uprażonych przez kilka minut na suchej patelni

Przygotowanie:

1. Piekarnik ustawiłam na 130 stopni C.
2. Ciastka zmiksowałam z masłem i wylepiłam nimi spód tortownicy, którą wcześniej wysmarowałam masłem.
3. Do miski włożyłam ser, wsypałam cukier i miksowałam 2 minuty. Dodałam jajka, mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez jakiś czas miksowałam do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.
4.  Masę serową wlałam na spód tortownicy wyłożonej herbatnikami. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 2 godziny ( w oryginalnym przepisie podany czas to 1,5 h). Sernik jest upieczony, kiedy środek jest ścięty.  
5. Ciasto wystudziłam przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach.
6. W międzyczasie przygotowałam masę kajmakową. Puszkę słodzonego, skondensowanego mleka zanurzyłam w garnku z wodą i na wolnym ogniu gotowałam przez dwie godziny. Po tym czasie wyjęłam puszkę z garnka, odczekałam aż się schłodziła, otworzyłam i rozprowadziłam na cieście. Posypałam płatkami uprażonego kokosa i odstawiłam do całkowitego ostygnięcia.
Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień.

* inspiracja: książka "White Plate. Słodkie"