Niesamowicie
prosty, ale przepyszny
przepis na penne
z pomidorami i
bazylią. Nie
ma chyba nic
łatwiejszego do
przygotowania. Pomidory
czereśniowe i świeża bazylia nadają temu daniu niepowtarzalny
smak. Mogłabym go
jeść kilka razy w tygodniu i nigdy mi się nie nudzi.
Składniki na 2 porcje:
-
szklanka pomidorów cherry, przekrojonych na pół
-
3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
-
łyżka oliwy z oliwek
-
łyżeczka octu z czerwonego wina
-
sól do smaku
-
kilkanaście świeżych liści bazylii
-
około 250 g makaronu
penne
lub innego ulubionego
-
łyżeczka suszonego oregano
-
szczypta płatków chili (opcjonalnie)
-
1/4 szklanki tartego grana padano albo parmezanu
Przygotowanie:
1.
Makaron ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2.
Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzałam oliwę z oliwek.
Dodałam czosnek i mieszając, smażyłam blisko minutę, aż stał
się lekko złoty.
3.
Dołożyłam pomidory koktajlowe, oregano, płatki chili, 1/2
łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Zmniejszyłam gaz i
mieszając gotowałam 3 minuty, aż pomidorki puściły sok.
4.
Na patelnię dodałam około 1⁄4 szklanki parmezanu oraz bazylię.
Całość wymieszałam i połączyłam z ugotowanym i odcedzonym
makaronem.
W razie potrzeby podaję z większą ilością sera.
Gotowy makaron przełożyłam na talerze.
W razie potrzeby podaję z większą ilością sera.
Gotowy makaron przełożyłam na talerze.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz