Gęsta,
sycąca zupa, która jest
dobrym
sposobem
na wykorzystanie resztek warzyw i czerstwego pieczywa.
Składniki:
-
2 marchewki
-
2 białe cebule
-
1 czerwona cebula
-
4 ząbki czosnku
-
1 bakłażan
-
1 cukinia
-
3 papryki
-
2 puszki pomidorów
-
1,5 l bulionu warzywnego
-
Sok z 1/2 pomarańczy
-
kilka łyżek oliwy
-
2 gałązki rozmarynu
-
1 łyżka oregano
-
1 łyżka bazylii
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
szczypta ostrej papryki
-
sól do smaku
-
czarny pieprz do smaku
-
świeża bazylia do dekoracji
-
pieczywo do podania
-
parmezan do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1.
Cebule i czosnek obrałam i drobno posiekałam.
2.
Marchewki umyłam, obrałam i pokroiłam w plasterki.
3.
Bakłażana umyłam, pokroiłam w kostkę, przełożyłam do miski i
zasypałam solą. Przykryłam dociskając kawałki, aby puściły
soki.
4.
Cukinię umyłam, pokroiłam na plastry lub w półksiężyce.
5.
Papryki umyłam, wydrążyłam i pokroiłam w kostkę.
6.
Na dnie dużego garnka rozgrzałam oliwę, zeszkliłam cebulę
oraz czosnek. Dodałam gałązki rozmarynu, słodką i ostrą paprykę
oraz marchewkę, krótko smażyłam.
7.
Dorzuciłam pokrojoną paprykę. Smażyłam przez kolejne 5-7 minut.
8.
Podsmażone warzywa zalałam bulionem warzywnym. Gotowałam około
15 minut.
9.
Po 15 minutach dodałam bakłażana, cukinię oraz pomidory.
Wymieszałam i gotowałam do miękkości wszystkich warzyw.
10.
Pod koniec gotowania doprawiłam zupę oregano, bazylią oraz solą
i pieprzem. Na końcu dolałam sok z pomarańczy.
11.
Zupę podawałam z podpieczonym pieczywem i płatkami parmezanu.
Inspiracja: "Zakochane w zupach"
Inspiracja: "Zakochane w zupach"
zupa wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń