Produkty na salsę ( 2 porcje):
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- ½ czerwonej, posiekanej cebuli
- 1 posiekana osra papryczka
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki posiekanej kolendry (lub odrobina rozbitych w moździerzu ziaren)
- sól i pieprz
- 2 łyżki wody
Produkty na omlet (2 porcje):
- 4 jajka
- łyżka masła
- 3 plastry bekonu, boczku albo innego mięsa ( ja najczęściej daję najlepiej na świecie upieczone mięso przez teścia)
- 1 awokado pokrojone w plastry
- starty, żółty ser
Przygotowanie:
1.Salse robimy przygotowując ją ze wszystkich składników. Mieszamy je i doprawiamy solą i pieprzem.
2. Jajka roztrzepuję z 2 łyżkami wody. Dodaję do nich sól i pieprz.
3. Na patelni rozpuszczam połowę masła i wlewam połowę masy jajecznej smażąc ją minutę do dwóch minut. Na połowie omletu kładę podsmażone na suchej patelni mięso i połowę awokado, dodaję ser i smażę jeszcze przez minutę.
4. Omlet składam na pół. Zdejmuję z patelni podaję albo na chwilę odkłam w ciepłe miejsce.
5. Z pozostałych składników smażę drugi omlet.
6. Omlety podaje z salsą.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz