Tarta pomidorowa

Produkty:
- 250 g gotowego ciasta francuskiego (można zrobić samemu z 175 g pszennej mąki, szczypty soli, 175 g masła, 150 ml zimnej wody)
- pesto pomidorowe albo pasta z suszonych pomidorów
- 2- 3 dojrzałe pomidory (około 250 g)
- kilka koktajlowych pomidorków (około 150 g)
- rozmaryn (świeży albo suszony)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 żółtko
- kilka plasterków salami (125 g)
- garść gałązek tymianku albo innych dowolnych ziół np. szałwia, bazylia
- sól i pieprz

Przygotowanie:
1. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 190 stopni.
2. Ciasto wyjmuję z opakowania i przekładam na blachę albo formę do tarty.
3. Smaruję pesto (albo pastą pomidorową) zostawiając brzeg o szerokości 3 cm. Na paście układam plastry pomidorów, posypuję połówkami pomidorków koktajlowych i rozmarynem.
4. Skrapiam łyżką oliwy oraz octem balsamicznym. Brzegi smaruję żółtkiem przy pomocy pędzelka.
5. Piekę 10 minut. Po tym czasie posypuję salami i piekę kolejne 10- 15 minut.
6. Wyjmuje tarte z piekarnika i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Skrapiam resztką oliwy i posypuję gałązkami tymianku/ rukolą/ bazylią…

Do tarty można użyć różnego rodzaju pomidorów (żółte, czerwone, suszone).


Brak komentarzy

Prześlij komentarz