Pleśniak

Produkty:
- margaryna albo masło roślinne (może być prawdziwe 82%)
- 3 szklanki mąki
- słoik powideł ( ja stosuję powidła śliwkowe z węgierek)
- 4 jajka z wolnego wybiegu
- 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru waniliowego
- ½ szklanki cukru pudru lub szklanka cukru
- szczypta soli

Przygotowanie:

1. Masło wyjęte prosto z lodówki siekam razem z mąką, proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli i 4 żółtkami. Szybko je zagniatam.
2. Gotowe ciasto dzielę na trzy części i formuję z nich kule do jednej z nich dodaję kakao.
3. Owijam je w folię na 30 minut do godziny chowam do lodówki
4. Białka ubijam z cukrem.
5.  Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki.
6. Cienką warstwę białego ciasta nakładam na blachę widelcem.
7. Na tej warstwie rozprowadzam powidła.
8. Kakaową warstwę ścieram na tarce i kładę ją na powidła (może to być równie dobrze jasna warstwa, wtedy kakaowa będzie na górze).
9. Na kakaową, albo białą warstwę, w zależności którą ułożyliśmy jako środkową, rozprowadzam pianę z białek.
10. Na pianę nakładam ostania warstwę ciasta.
11. Ciasto piekę 40- 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz