Spaghetti z wędzonym boczkiem


Produkty:

- kilka plasterków wędzonego boczku (pi razy drzwi 10 dag)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 jajka od kur z wolnego chowu
- 5 łyżek startego parmezanu albo pecorino (można oba wymieszać)
- spaghetti
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1.Boczek kroję w kostkę albo cienkie paski i podsmażam na łyżce oliwy z obranym CAŁYM czosnkiem do chwili aż mięso będzie podsmażone. Wyjmuję czosnek.
2. Lekko ubijam jajka do których dodaję trochę parmezanu i sól.
3. W między czasie gotuję spaghetti w osolonej wodzie.
4. Kiedy makaron jest już al dente odcedzam go i mieszam z boczkiem na patelni na niedużym ogniu.
5. Dodaję jaja i energicznie mieszam z resztą sera i pieprzem.


1 komentarz

  1. oprócz oczywistej chęci na samo danie
    urzekło mnie Twe pierwsze zdanie
    przygotowania - " podsmażam... aż będzie podsmażone" - cóż za proste a jednocześnie zniewalająco oczywiste stwierdzenie i brzmi niemal biblijnie - "proście a będzie wam dane"

    OdpowiedzUsuń