Łosoś na szpinaku


 Jedno z naszych ulubionych dań.

Produkty (porcja na 2 osoby):

- 2 dzwonka łososia
- ćwierć kg świeżego szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2- 3 łyżeczki naturalnego miodu
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- około łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- ewentualnie sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Szpinak myję, suszę i wykładam do naczynia żaroodpornego. Delikatnie go solę i doprawiam wyciśniętym czosnkiem. W następnej kolejności kładę na niego dzwonka łososia.
3. Oliwę, musztardę, sok z cytryny i miód mieszam w kubku. Tak przygotowanym sosem polewam wyłożonego na szpinaku łososia.
4. W piekarniku ustawiam funkcję grilla, nagrzewam go do 170 stopni i wstawiam naczynie z łososiem. Piekę 20- 25 minut często polewając łososia i szpinak sosem.



2 komentarze