Mazurek kajmakowy

Jest to najprostszy, najsłodszy i chyba najpopularniejszy z mazurków.

Produkty potrzebne do jego wykonania:
 - 1,5 szklanki mąki (250 g)
- około 3/4 kostki masła (160 g)
- 1/2 szklanki cukru pudru (100 g)
- 2 żółtka z jaj z wolnego wybiegu
- puszka słodzonego, skondensowanego mleka* lub puszka gotowej masy kajmakowej
- orzechy, suszone owoce (wcześmiej namoczone), migdały lub płatki migdałowe do dekoracji. 

Wykonanie:

1. Masło, żółtka i cukier puder ucieram mikserem na gładką masę. Dodaję do niej przesianą przez sitko mąkę i mieszam. 
2. Zagniatam ciasto, formuję z niego kulę, zawijam w folię spożywczą i na godzinę chowam do lodówki.
3. Po godzinie wyjmuję ciasto z lodówki, na stolnicy cienko je rozwałkowuję i wykładam nim formę, którą wcześniej wysmarowałam masłem.
4. Do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika wkładam blachę z ciastem i piekę 15- 20 minut aż ciasto będzie mieć złoty kolor.
5. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, studzę i rozprowadzam na mim masę kajmakową.
6. Dekoruję

* wykonanie masy kajmakowej z skondensowanego, słodzonego mleka- puszkę zanurzam w garnku z wodą i na wolnym ogniu gotuję je przez dwie godziny. Po tym czasie wyjmuję puszkę z garnka, czekam chwilę aż się schłodzi, otwieram i rozprowadzam na cieście.



Brak komentarzy

Prześlij komentarz