Krupnik z kurczakiem

Produkty:

- 2 litry wywaru lub wody
- 3- 4 łyżki kaszy jęczmiennej ( jeśli lubimy gęstszy krupnik możemy dać ciut więcej kaszy)
- 3 ziemniaki
- posiekana natka pietruszki
- 2- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 podudzia z kurczaka albo 4 skrzydełka
- sól, pieprz
- kostki rosołowe (według uznania)
- łyżka masła (oliwy z oliwek)
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego



Przygotowanie:

1. Do garnka wlewam 2 litry wywaru (wody). Jeśli zamiast wywaru używam wodę to stosuję kostki rosołowe.
2. Dodaję do wywaru podudzia lub skrzydełka z kurczaka i zagotowuję. Szumuję i gotuję przez 10 minut.
3. Dodaję pokrojone w plasterki marchewkę, pietruszkę, selera oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję wszystko 20 minut.
4. W między czasie sprawdzam czy mięso jest miękkie. Jeśli tak to wyjmuję je z garnka, ostudzam i obieram z kości. Obrane mięso ponownie wrzucam do wywaru.
5. Po 20 minutach do garnka wsypuję kaszę jęczmienną, doprawiam łyżką masła (oliwą z oliwek), liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem.
6. Gotuję, aż kasza będzie miękka (około 20 minut), co jakiś czas mieszając, żeby kasza nie przywarła do garnka.
7. Odstawiam z garnka. Zupę nalewam na talerze i posypuję natką pietruszki.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz