Żurek



Produkty:

- 1,5 litra wywaru z warzyw
- butelka zakwasu na żurek (1/2 litra)
- 2-3 pęta białej kiełbasy pokrojonej w plasterki
- 10 dkg wędzonego boczku pokrojonego w kostkę albo w paski
- 1 łyżka mąki
- 2- 3 łyżki śmietany (kremówki)
- 1 łyżka majeranku
- liść laurowy
- 2 ziarna owoców jałowca
- kilka ziaren pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól
- 2 ząbki (przeciśniętego) czosnku 
- 3 łyżki chrzanu ze słoika
- 3- 4 ugotowane jajka na twardo 

Przygotowanie

1. Odlewam kubek wywaru i odstawiam na bok.
2. Pozostałą część wywaru zagotowywuję w garnku razem z dodanymi  przyprawami i ziołami (majerankiem, pieprzem, zielem angielskim, owocami jałowca, liściem laurowym) przez 20 minut.
3. Białą kiełbasę i boczek podsmażam na suchej patelni.
4. Do odstawionego wcześniej kubka z żurkiem dodaję śmietanę i mąkę. Dokładnie mieszam żeby nie było żadnych grudek. Dodaję zawartość kubka do garnka z wywarem, gotuję 2 minuty.
5. Do zupy wrzucam podsmażony boczek z kiełbasą i gotuję na wolnym ogniu 10 minut.
6. Na koniec zupę doprawiam zmiażdżonym czosnkiem, 3 łyżkami chrzanu  i solą.
7. Żurek podaję z jajkiem na twardo. Można posypać posiekaną natką.
8. Żurek  dobrze jest odstawić w chłodne miejsce i podać na drugi dzień kiedy wszystkie przyprawy i mięsa się zmacerują. 



Brak komentarzy

Prześlij komentarz