Spaghetti z sardynkami i suszonymi pomidorami


Przepis ten ściągnęłam z marcowego numeru Kuchni, która ukazała się w 2011 roku. Jest świetny z dwóch powodów: bardzo smaczny, a po drugie robi się go w dziesięć minut.

Produkty:
- 300 gram spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 6 suszonych pomidorów (wyjętych z oliwy)
- pęczek natki pietruszki
- 1 puszka sardynek w oliwie
- pieprz
- sól (w przepisie czerwona hawajska sól morska)

Przygotowanie:

1. Makaron gotuję al dente według instrukcji na opakowaniu.
2. Na oliwie podsmażam pokrojony w cienkie plastry czosnek. Wrzucam szalotki pokrojone w drobną kostkę i smażę, aż się zeszklą.
3. Dodaję pomidory pokrojone w paski, sardynki (wraz z oliwą) oraz połowę posiekanej pietruszki.
4. Doprawiam pieprzem i solą.
5. Mieszam i podgrzewam przez dwie minuty.

6. Odcedzony makaron przekładam na patelnię, mieszam ze wszystkimi składnikami. Posypuję resztką natki i podaję.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz