Klasyczne ciasto marchewkowe

Produkty:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,75 szklanki cukru
- płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
- 0,5 łyżki soli
- 0,5 łyżki gałki muszkatołowej
- 450 ml oleju
- 6 jajek
- 400 gram drobno startej marchewki


Przygotowanie:


1.W jednej dużej misce mieszam  mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i sól . 
2. W drugiej misce delikatnie ubijam jajka, dodaję do nich olej i startą marchewkę. Wszystko mieszam.
3. Zawartość miski z jajkami, olejem i marchewką dodaję do wcześniej wymieszanych suchych składników (mąki, cukru, proszku, sody, cynamonu, gałki muszkatołowej, soli) i delikatnie mieszam łyżką do uzyskania jednolitej masy.
4. Formę smaruję masłem i napełniam ciastem.
5. Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 60 minut.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz