Produkty dla dwóch osób:
- 1 czerwona papryka
- 2 piersi z kurczaka
- 1,5 łyżki oliwy
-1 łyżka solonych fistaszków
- natka pietruszki, pęczek
- sok z limonki
- przyprawy ( według uznania, ja daję sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek, ostrą paprykę, czasami curry i przyprawę do kurczaka)
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni, ustawiając w nim funkcję grila.
2. Paprykę kroję na ćwiartki, usuwam pestki i białe błony. Układam ją skórą do góry na wyłożonej papierem do pieczenia górnej półce piekarnika. Piekę je 10 minut, do tego czasu skórka lekko się przypali i będzie łatwiej ją obrać.
3. Piersi kurczaka doprawiam przyprawami, kroję na kawałki i nabijam na patyczki do szaszłyków. Skrapiam je oliwą.
4. Wyjmuję paprykę z piekarnika i na tę samą blachę kładę szaszłyki. Temperaturę w piekarniku obniżam do 180 stopni i piekę 15 minut na ŚRODKOWEJ półce.
5. Paprykę obieram, i razem z orzeszkami i posiekaną natkę miksuję w blenderze na jednolitą masę. Dodaję sok z limonki i jeszcze raz miksuję.
6. Upieczone szaszłyki podaję z paprykowym Pesto.
Pesto śmiało można podawać również z bruschettami.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz