Zielona sałatka z sosem jogurtowo czosnkowym


Produkty:
- 1 sałata lodowa
- garść kaparów
- garść zielonych oliwek (bez pestek)
- 0,25 puszki zielonego groszku
- 1 ząbek czosnku 
- 2 łyżki jogurtu naturalnego ( użyłam greckiego jogurtu)
- 2 łyżki majonezu (można sobie darować, ale wtedy zamiast niego daję więcej jogurtu)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- garść posiekanej natki pietruszki (równie dobrze może być posiekany koperek)

Przygotowanie:

1. Sałatę lodową płuczę pod strumieniem bieżącej wody, kroję ją w kwadrat (na 4 części). Liście rozdzielam i suszę na papierowym ręczniku (albo w suszarce do sałaty).
2. Osuszone liście sałaty rozkładam na talerzu, Posypuję je kaparami, oliwkami i groszkiem. Oprószam solą i pieprzem.
3. Przygotowuję sos: wyciskam ząbek czosnku, który dokładnie rozcieram nożem z odrobiną soli. Łączę go z jogurtem, majonezem i sokiem z cytryny. Doprawiam pieprzem i polewam nim sałatkę.
4. Całość posypuję natką/koperkiem i skrapiam oliwą z oliwek.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz