Sernik śródziemnorski chałwowo- pistacjowy z kataifi

Sernik ten pochodzi z izraelskiego bloga The Cookie Fairy a jego tłumaczenie znajduje się na stronie Cin Cin
Kiedy natrafiłam na zdjęcia tego ciasta w internecie dostałam takiego ślinotoku, że musiałam natychmiast go zrobić. Z mężem jesteśmy w nim zakochani i do tej boskiej receptury będę wracać.

Produkty, które zużyłam  na spód:

- 120 g herbatników
- 150 g pistacji 
- 60 g migdałów bez skórki
- 30 g orzechów laskowych
- 50 g brązowego cukru
- 100 g roztopionego masła

Przygotowanie spodu

Pistacje (100 gr, pozostałe pozostawiam do dekoracji) obieram z łupinek, wrzucam do malaksera razem z herbatnikami, pozostałymi orzechami i rozdrabniam w malakserze. Dodaję brązowy cukier i roztopione masło. Całość mieszam, ugniatam i układam na dnie tortownicy. Wkładam do lodówki i chłodzę przez 30 minut. Po tym czasie wyjmuję z lodówki i piekę 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Produkty na masę serową:

- tabliczka białej czekolady
- 680 gramów śmietankowego sera, w temperaturze pokojowej (trzykrotnie mielony)
- 3 łyżki cukru (można dodać więcej, w przepisie jest 250 gr)
- 3 duże jaja od kury zadowolonej z życia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1 łyżeczka amaretto
- 2 łyżki mielonych migdałów bez skórki
- 200 gr rozdrobnionej chałwy

Przygotowanie masy serowej:

Na parze roztopiłam białą czekoladę. Mikserem połączyłam ser, chałwę, cukier i ostudzoną czekoladę. Dodałam jajka i mieszałam do połączenia składników. Dołączyłam sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, amaretto, mielone migdały. Całość wymieszałam i przelałam na przygotowany i lekko ostudzony spód. Ciasto piekłam metodą gazetową ( tortownica z zewnątrz owinięta jest namoczoną gazetą, ciasto piekę 10 minut w temperaturze 250 stopni, a następnie po ponownym namoczeniu gazety 50 minut w 160 stopniach).
Piekarnik wyłączam, ale pozostawiam w nim ciasto do wystygnięcia na godzinę.

Produkty na polewę miodową:

- 3 łyżki 36% śmietany
- 40 g masła
- 4 łyżki miodu 

Przygotowanie polewy miodowej

W rondelku doprowadzam do wrzenia śmietanę. Dodaję masło i mieszam, aż się całkowicie roztopi. Chwilę studzę, dodaję miód. Bełtam i odstawiam do schłodzenia.
Schłodzone wylewam na ciasto, które wkładam do lodówki.  
Dekoruję gniazdkami zrobionymi z ciasta kataifi (gniazdka przed położeniem na sernik piekę 10 minut) i posiekanymi pistacjami




























2 komentarze