Wiśniolada

Do przygotowania wiśniolady zainspirował mnie jeden z przepisów zamieszczonych w Kuchni.
Napój okazał się kapitalnym orzeźwieniem w tak ciepłym dniu jak dzisiejszy.

Produkty na 2 porcje:

- garść wiśni bez pestek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- duża garść kostek lodu
- 500 ml schłodzonej wody gazowanej (niegazowana jak ktoś woli)
- kilka listków mięty

Przygotowanie:

1. Wiśnie wydrylowałam. Dodałam do nich cukier i sok z cytryny. Lekko to wszystko roztarłam w miseczce (można w moździerzu).
2. Owocową papkę przełożyłam do dwóch wysokich szklanek. Dodałam do nich lód, zalałam wodą. Ozdobiłam miętą. 
Wiśnioladę wypiliśmy od razu, schłodzoną.

3 komentarze

  1. Taki kwaskowaty, z mięta - czyż mógłby być nie-orzeźwiający?

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszystkie wariacje nt lemoniady, więc i wiśniolada posmakowałaby mi!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przychodzi mi na myśl połączenie znanego napojowego producenta - ale o ileż fajniej jest zrobić coś w domu i wiedzieć dokładnie, co w tym jest :-)
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń