Produkty:
- 4 żółtka
- 4 białka
- 1 szk cukru
- 1 szk mąki
- 1 szk zarodków pszennych
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kg owoców słodkich moreli
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Żółtka oddzielamy od białek.
2. Białka sztywno ubijam, stale ubijając, dodaję do nich partiami, po łyżce cukru.
3. Dodawać kolejno żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zarodkami. Całość dokładnie mieszam do połączenia się składników.
4. Na blachę wyłożoną papierem wykładam ciasto, które wyrównuję szpachelką. Układam na nie pokrojone połówki moreli.
5. Wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 40 minut.
6. Przed podaniem można oprószyć ciasto cukrem pudrem
Przyznam, że bardzo zaciekawił mnie ten dodatek zarodków. Jestem niezmiernie ciekawa smaku i konsystencji tego ciasta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
zarodki? no proszę!
OdpowiedzUsuńciekawe, ciekawe.
interesuje mni smak takiego innego ciasta morelowego.
hmmm... mniam!
Ciasto jest lekkie i dosyć puszyste. Można zamiast moreli śmiało użyć innych owoców. I co ważne ciasto jest bez tłuszczu :-)
OdpowiedzUsuń