Frittata z pomidorami i salami

Produkty dla 2 osób:

- kilka plasterków salami
- 3 łyżki oliwy
- 1 czerwony pomidor
- 4-5 żółtch pomidowrów
- kilka gałązek świeżego tymianku
- filiżanka zielonego groszku (z puszki)
- 4 jajka od szczęśliwej kury
- sól
- pieprz
- garść startego żółtego sera

Przygotowanie:

1. Salami podsmażam na oliwie, wrzucam posiekany tymianek, pokrojone w kostke pomidory i odsączony groszek.
2. Smażę kilka minut, stale mieszając, aż salami będzie chrupiące, a pomidory się rozpadną.
3. Wbijam jajka i smażę do momentu, aż równomiernie się zetną. Doprawiam solą i pieprzem, posypuję żółtym serem.
4. Jeśli frittata jest zbyt płynna, można ją przed podaniem wstawić na kilka minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
5. Danie podaję z bagietką.

Frittata jest dobrym pomysłem na sobotnie albo niedzielne śniadanie.



Brak komentarzy

Prześlij komentarz