Makaron z grillowaną cukinią, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami

 Produkty:

- 200 g makaronu penne 
( użyłam makaron z niełuskanych ziaren)
- 1 średniej wielkości cukinia
- 6 suszonych pomidorów
- 5 plasterków szynki parmeńskiej
- tymianek
- sól
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka kostek sera feta

Przygotowanie:

1. Makaron wrzucam do osolonej, wrzącej wody i gotuję według wskazówek na opakowaniu (w moim przypadku 10 minut)
2. W tym czasie myję cukinię, kroję ją w 4 cm słupki i wraz z przeciśniętym czosnkiem (lub drobno posiekanym) grilluję na patelni (bez tłuszczu) lub w rozgrzanym, ustawionym na opcję grillowanie, piekarniku. Grillowanie nie powinno trwać dłużej niż 5 minut. Grillując mieszam cukinię aby się nie przypaliła. Kiedy jest gotowa, przykrywam ją folią aluminiową, lub pozostawiam w  wyłączonym piekarniku aby nie wystygła.
2. Suszone pomidory wyjmuję ze słoika i je kroję. Podobnie postępuję z szynką parmeńską.
3. Ugotowany al dente makaron odcedzam, a do garnka w którym się gotował wlewam 2 łyżki oliwy z oliwek plus szynkę parmeńską, którą podsmażam około minuty. Następnie dodaję pomidory i cukinię, którą chwilę wcześniej delikatnie posoliłam, tymianek, odcedzony makaron i pozostałe 2 łyżki oliwy. 
4. Garnek przykrywam pokrywką i energicznie nim potrząsam w celu połączenia wszystkich składników. 
5. Makaron nakładam na talerze i posypuję fetą.




5 komentarzy

  1. grillowane warzywa stanowią dla mnie kwintesencje wakacji...
    które niestety powoli dobijają do końca.

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędne smaki! Zdecydowanie trafia w mój gust :) Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  3. lubie takie pyszne makarony:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jeden z moich ulubionych makaronów ostatnio :-)

    OdpowiedzUsuń