Czekoladowy sernik z wiśniami


Produkty:

- 150 g pełnoziarnistych herbatników
- 80 g roztopionego masła
- 800 g kremowego serka śmietankowego
- 4 jajka
- 3/4 szk cukru
- 200 g gorzkiej czekolady (65%- 70% kakao)
- 500 g czereśni (mogą być mrożone)

Przygotowanie:                  

1. Herbatniki wrzucam do miski, rozkruszam je moździerzem, dodaję roztopione masło, mieszam. Tortownicę smaruję masłem i wykładam na nią herbatniki z masłem. Uciskam do dna i wkładam na pół godziny do lodówki.
2. Ser ucieram z cukrem, w drugim naczyniu ucieram jajka, które stopniowo dodaję do masy serowej.  W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, studzę ją i wlewam do masy. Dokładnie mieszam. Dodaję umyte i wydrylowane czereśnie ( jeśli  używam mrożonki to wcześniej je rozmrażam) i ponownie całość mieszam łyżką.
3. Na schłodzony spód herbatnikowi wylewam masę serową. Piekę 50- 60 minut w piekarniku rozgżanym do 170 stopni.
4. Po upieczeiu chłodzę go najpierw w piekarniku przez gdzinę przy otwartych drzwiczkach, póżniej wkładam go do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
5. Jeśli zostaną mi wiśnie to dekoruję nimi gotowe ciasto.

1 komentarz