Produkty:
- 2 duże, dojrzałe , pokrojone pomidory (można je obrać jeśli mają grubą skórkę)
- 1 duża kulka mozzarelli (około 250 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku ( mniej więcej 1/4 łyżeczki)
- 1 / 8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)Przygotowanie:
1. Na talerzu kładę pokrojone plasterki pomidorów razem z plasterkami mozzarelli. Układam je tak, żeby nawzajem na siebie zachodziły, jak talia kart.
2. Posypuję solą, pieprzem i skrapiam oliwą i octem balsamicznym.
3. Posypuję (dekoruję) listkami świeżej bazylii i natychmiast podaję.
klasyka :>
OdpowiedzUsuńja uwielbiam jeść caprese z zielonym pesto.... mniam mniam :D
OdpowiedzUsuń