Sernik cytrynowy z ricotty


Produkty:
- 1 opakowanie pełnoziarnistych herbatników
- 50 g roztopionego masła
- 250 g sera ricotta
- 250 g naturalnego jogurtu
- 1/2 (do 3/4) szklanki cukru
- 10 gr żelatyny
- otarta skórka z jednej dużej cytryny
- kilka łyżek gorącego mleka

Przygotowanie:    

1. Herbatniki ucieram w blenderze albo w moździerzu, dodaję do nich roztopione masło, mieszam i układam na 24 centymetrową formę wysmarowaną masłem lub wyłożoną pergaminem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10 do 12 minut. Wyjmuję z piekarnika i studzę.
2. W tym czasie ser ricotta ucieram z cukrem na gładką masę. Dodaję jogurt i całość mieszam do połączenia składników. 

3.Przez 10 minut żelatynę moczę w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczam w mleku. Dodaję ją do masy z ricotty i jogurtu. Do całości dokładam skórkę z cytryny. 
4. Gotową masę wlewam do formy z upieczonym i ostudzonym spodem. Przed podaniem, wkładam do lodówki na minimum  trzy godziny.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz