Risotto z salsą pomidorową

Produkty:

- 300 gram ryżu arborio (albo innego do risotta)
- 750 ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 2- 3 szalotki albo 1 cebula
- garść startego zółtego sera o ostrym smaku (np ementaler)

Produkty na salsę:

- 4 pomidory
- kilka listków mięty
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. Siekam pomidory (można wcześniej je sparzyć i obrać ze skóry) i miętę, mieszam z 4 łyżkami oliwy z oliwek, solę i pieprzę.
2. Pokrojony w cienkie plastry czosnek, razem z posiekaną cebulę szklę w rondlu na 4 łyżkach oliwy. Wrzucam po 2 minutach ryż i smażę aż ziarenka staną się przezroczyste. Zmniejsza ogień, wlewam chochlę bulionu i cały cza mieszam. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodaję kolejną, taką samą, porcję bulionu. Gotuję w ten sposób, aż ryż będzie al dente
3. Zdejmuję z ognia, dodaję ser, sól i pieprz. Podaję z salsą pomidorową.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz