Proste ratatouille

Produkty:


- 2 bakłażany 
  • - 3 cukinie 
  • - 1 czerwona papryka
  • - 1 żółta papryka
  • - 2 cebule 
  • - 4 pomidory 
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 1/2 szklanki oliwy
  • - sól
  • - świeżo zmielony pieprz

  • Przygotowanie:

  • 1. Bakłażany myję, kroję w grube plastry i posypuję solą. Odkładam je na 20 minut. Po tym czasie spłukuję z nich sól, osuszam i kroję w kostkę. 
  • 2. Umytą cukinię kroję w grubą kostkę. Podobnie postępuję z oczyszczoną z gniazd nasiennych papryką. 
  • 3. Sparzone pomidory obieram ze skóry i kroję. 
  • 4. Cebulą i czosnek obieram i siekam. Podsmażam je na rozgrzanej oliwie, dodaję paprykę i bakłażany i smażę 7 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Dokładam cukinię, a po 3 minutach pomidory. Całość doprawiam solą i pieprzem. Duszę jeszcze 15 minut.




1 komentarz

  1. powiem szczerze, że takie łatwe warzywne dania
    smakują mi najbardziej we wakacje ;]

    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://slodkakarmel-itka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń