- 2 bakłażany
- - 3 cukinie
- - 1 czerwona papryka
- - 1 żółta papryka
- - 2 cebule
- - 4 pomidory
- - 4 ząbki czosnku
- - 1/2 szklanki oliwy
- - sól
- - świeżo zmielony pieprz
- Przygotowanie:
- 1. Bakłażany myję, kroję w grube plastry i posypuję solą. Odkładam je na 20 minut. Po tym czasie spłukuję z nich sól, osuszam i kroję w kostkę.
- 2. Umytą cukinię kroję w grubą kostkę. Podobnie postępuję z oczyszczoną z gniazd nasiennych papryką.
- 3. Sparzone pomidory obieram ze skóry i kroję.
- 4. Cebulą i czosnek obieram i siekam. Podsmażam je na rozgrzanej oliwie, dodaję paprykę i bakłażany i smażę 7 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Dokładam cukinię, a po 3 minutach pomidory. Całość doprawiam solą i pieprzem. Duszę jeszcze 15 minut.
powiem szczerze, że takie łatwe warzywne dania
OdpowiedzUsuńsmakują mi najbardziej we wakacje ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://slodkakarmel-itka.blogspot.com/