piątek, 31 maja 2013

Ziemniaki zapiekane z koprem włoskim

Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 2 - 3 bulwy kopru włoskiego (fenkuł)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, obrana i poszatkowana
- 2 zmiażdźone ząbki czosnku
- 4 świeże listki szałwi
- 150 ml wytrawnego białego wina
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 stopni C.

2. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w cienkie plastry. Koper przycięłam i też pokroiłam w cienkie plasterki.

3. Naczynie żaroodporne wysmarowałam 2 łyżkami oliwy. Na jego dnie ułożyłam warstwę z połowy ziemniaków. Porządnie doprawiłam solą i pieprzem.   

4. Na warstwę ziemniaków wyłożyłam połowę z przygotowanej cebuli i czosnku. Przykryłam je koprem włoskim. Na koper ułożyłam pozostałą część cebuli, czosnku. Oprószyłam solą i pieprzem. Pomiędzy warzywa wetknęłam listki szałwi. 

5. Całość przykryłam warstwą ziemniaków, doprawiłam solą, pieprzem, zalałam winem i skropiłam 2 łyżkami oliwy.

6. Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam kolejne 25- 30 minut, do chwili kiedy ziemniaki się zarumieniły.


czwartek, 30 maja 2013

Omlet zapiekany ze szparagami

Składniki:

- kilkanaście zielonych szparagów
- 5 jajek
- 1 łyżka startego sera 
- garść posiekanych liści natki pietruszki i ewentualnie bazylii
- sól do smaku

- świeżo mielony czarny pieprz
- 1,5 łyżki masła 
- kilka plasterków szynki 

( użyłam prosciutto)

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni C.

2. Szparagi z odłamanymi twardymi
końcówkami,
przez około 5- 6 minut gotowałam na parze. Powinny być al dente.                                                                    


3. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem. Na jego spodzie ułożyłam równomiernie ugotowane szparagi i plasterki szynki.

4. Jajka wybełtałam w misce, dodałam starty ser, natkę pietruszki i bazylię. Doprawiłam solą, pieprzem i wymieszałam.

5. Masę jajeczną przelałam na szynkę ze szparagami, ułożyłam na niej niewielkie kawałki masła. Wstawiłam do piekarnika na około 20 minut i piekłam do czasu ścięcia się jajek.

środa, 29 maja 2013

Spaghetti z tuńczykiem

Składniki dla 2 osób:

- 250 g spaghetti
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2,5 łyżki oliwy
- 2- 4 fileciki anchois
- łyżka kaparów
- łyżka zielonych oliwek bez pestek
- papryczka chilli, bez pestek
- 120 g tuńczyka z puszki, w sosie własnym
- starta skórka z 1 spażonej cytryny
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- pół pęczka liści natki pietruszki
- garść startego parmezanu

Przygotowanie:

1. Makaron ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie, według instrukcji podanej na opakowamiu.

2. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażałam przez 5 minut na oliwie na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

3. Dodałam anchois, kapary, posiekane oliwki, oraz chilli. Smażyłam, mieszając około 1- 2 minut.

4. Dołożyłam tuńczyka, startą skórkę z cytryny. Doprawiłam solą, pieprzem i smażyłam 5 minut.

5. Odcedziłam makaron, połączyłam go z sosem, dodałam posiekaną pietruszkę. Wymieszałam.

6. Rozłozyłam na talerze, skropiłam oliwą z oliwek i posypałam startym parmezanem.

wtorek, 28 maja 2013

Chleb toskański bez soli

Składniki:

- 500 g białej mąki chlebowej + porcja dodatkowa do oprószenia
- 1,5 łyżeczki drożdży suszonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowa oliwa do posmarowania formy
- 300 ml letniej wody

Przygotowanie:

1. W misce wymieszałam mąkę z drożdżami.
2. Zrobiłam wgłębienie, do którego wlałam oliwę z oliwek oraz wodę. Mąkę połączyłam z płynem i wyrobiłam ciasto.
3. Na oprószonej mąką stolnicy przez 10 minut wyrabiałam ciasto, aż stało się sprężyste. Przełożyłam je do czystej miski, przykryłam czystą ścierką i pozostawiłam na godzinę w ciepłym miejscu, aż podwoiło swoją objętość.
4. Wyrośnięte ciasto przewróciłam na drugą stronę i ponownie ugniatałam przez minutę.
5. Ciasto uformowałam w duży owalny bochenek, przełożyłam do wysmarowanej oliwą formy, przykryłam czystą ścieką i pozostawiłam w ciepłym miejscu na 30 minut.
6. Wierzch chleba nacięłam nożem i wstawiłam do nagrzanego do 200 stopni C. piekarnika. Chleb piekłam 35- 40 minut. W międzyczasie kiedy chleb się zarumienił, zmniejszyłam odrobinę temperaturę w piekarniku.
7. Chleb pozostawiłam do ostudzenia na kracie.


niedziela, 26 maja 2013

Ciasto rabarbarowo- jabłkowe z sosem karmelowym

Składniki:

- kilka łodyg rabarbaru, umytych, obranych i pokrojonych w centymetrowe kawałki
- 5 jabłek, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych na małe kawałki
- łyżka soku z cytryny
- kawałek masła do wysmarowania formy

Składniki na ciasto:

- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 150 g roztopionego masła

Składniki na sos karmelowy:   


- 125 ml wody
- 100 g cukru
- 50 g naturalnego miodu                                     - 2 płaskie łyżki czarnej melasy

Przygotowanie

1. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Formę na ciasto posmarowałam masłem.

2. Oczyszczone i pokrojone owoce wyłożyłam do formy i skropiłam sokiem z cytryny.

3. Jajka utarłam na gładką masę, dodałam do nich cukier i ubijałam przez kilka minut, aż masa stała się gęsta. Dodałam przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wlałam mleko i roztopione masło, miksowałam chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji.


4. Gotowe ciasto wylałam na owoce i rozsmarowałam równomiernie na całej ich powierzchni.
5. Do rondelka wlałam 125 ml wody, wsypałam cukier, dodałam miód i melasę. Podgrzewając mieszałam, aż cukier się rozpuścił. Zmniejszyłam ogień i zagotowałam. 

6. Gotowy karmel delikatnie rozprowadziłam po całej powierzchni ciasta. 

7. Formę z ciastem wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu delikatnie je przestudziłam, oprószyłam cukrem pudrem. 

8. Ciasto podaję lekko podgrzane. Świetnie smakuje z dodatkiem lodów waniliowych.

* przepis: kwestiasmaku.com



sobota, 25 maja 2013

Paszteciki ze szparagami i szynką prosciutto

Składniki:

- opakowanie gotowego ciasta do croissantów, ciasta francuskiego albo gotowego ciasta parzonego o wymiarach 35 cm x 23 cm
- około 18- 24 szparagów
- 2 łyżki zielonego pesto
- 6 plasterków szynki prosciutto
- 85 g startego żółtego sera np. emmentaler
- mleko do posmarowania pasztecików
- czarny pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałąm do temperatury 220 stopni C.

2. Szparagi z odłamanymi twardymi
końcówkami,
przez około 6 minut gotowałam na parze.

3. Ciasto pokroiłam na sześć kwadratów  o długości boku 12 cm.

4. Kawałki pokrojonego ciasta ułożyłam na papierze do pieczenia, rozsmarowałam na nim zielone pesto, i na środku każdego z nich, po przekątnej,  ułożyłam po 3- 4 szparagi owinięte plasterkiem szynki. Posypałam je startym żółtym serem i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem

5. Przeciwne boki kwadratów złożyłam do środka i posmarowałam mlekiem. Paszteciki piekłam w rozgrzanym piekarniku 25 minut. Jeśli zbyt mocno w trakcie pieczenia się zarumienią, obniżam temperaturę pieczenie, a wierzch pasztecików przykrywam folią aluminiową.


* "Książka kucharska włoskiej Mamy"- inspiracja




piątek, 24 maja 2013

Pstrąg smażony

Składniki dla 2 osób:

- 2 kawałki 200 gramowe pstrąga, ze skórą, bez ości i łusek
- około 500 g świeżego szpinaku
- kawałek masła
- 1- 2 ząbki czosnku
- sól morska do smaku
- czarny, zmielony pieprz do smaku
- cytryna
- oliwa ( około łyżki)

Przygotowanie:

1. Pstrąga oprószyłam solą i pieprzem. Wysmarowałam oliwą i wtarłam przyprawy w rybę, aby dobrze ją pokryły.

2. Nagrzałam patelnię, ułożyłam na niej rybę skórą do dołu, i smażyłam około 5 minut, aż zrobiła się rumiana. Przewróciłam kawałki pstrąga na drugą stronę i smażyłam około minuty.

3. Zdjęłam patelnię z ognia, rybę przełożyłam na talerze. Na pustą patelnię położyłam kawałek masła, wrzuciłam liście szpinaku, posypałam je solą, pieprzem, dodałam wyciśnięty czosnek i mieszając delikatnie smazyłam około 2 minut. Kiedy szpinak zwiotczał ułożyłam go na pstrągu. Podałam go z kawałkami cytryny.








czwartek, 23 maja 2013

Smażone krewetki



Składniki:

- 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
- 24 duże, surowe i obrane krewetki
- 115 g masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 6 łyżek brandy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji
- cząstki cytryny do podania

Przygotowanie:

1. Krewetki umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem.
2. Masło z oliwą rozpuściłam w dużej patelni, dodałam czosnek, krewetki i smażyłam na dużym ogniu, mieszając przez 4- 5 minuty do chwili, aż krewetki zrobiły się różowe
3. Do krewetek dodałam brandy, doprawiłam solą i pieprzem. Posypałam posiekaną natką pietruszki i podałam z cząstkami cytryny.

środa, 22 maja 2013

Zupa z zielonych szparagów

Składniki:

- pęczek zielonych szparagów
- 2 młode cukinie
- cebula
- łyżka oliwy
- szczypta estragonu
- sałata masłowa
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- garść tartego parmezanu
- sól do smaku
- pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Cebulę obrałam, posiekałam i zeszkliłam w rondlu z grubym dnem na oliwie.
2. Cukinie obrałam, pokroiłam w plasterki i wraz z estragonem dodałam do cebuli. Warzywa smażyłam 5 minut.
3. Zalałam litrem wrzącej wody, gotowałam 10 minut.
4. Dodałam pokrojone na kawałki szparagi (bez główek) i gotowałam kilka minut aż stały się al dente. Dorzuciłam porwaną sałatę, wymieszałam i gotowałam 2 minuty.
5. Dołożyłam posiekane listki natki pietruszki i pokrojony czosnek, chwilę pogotowałam.
6. Zupę zmiksowałam, przetarłam przez sito. Doprawiłam solą i pieprzem. Podałąm ze zblanszowanymi główkami szpragów oraz parmezanem.




wtorek, 21 maja 2013

Piersi kurczaka faszerowane szparagami i szynką prosciutto

Składniki dla 4 osób:

- 4 piersi kurczaka, bez skóry i kości
- 4 plasterki szynki prosciutto
- 4 plastry sera pecorino albo grana padano czy parmezanu
- 8 ugotowanych al dente szparagów 
- łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 50 ml bulionu drobiowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Każdą pierś kurczaka umieściłam pomiędzy folią spożywczą i za pomocą wałka delikatnie utłukłam do grubości około 10 mm.
2. Oprószyłam mięso solą, pieprzem i ułożyłam na każdej piersi po plasterku szynki.
3. Na szynce ułożyłam plasterki sera i po dwa szparagi. Pierś delikatnie zwinęłam i związłam nicią. Posypałam mąką, doprawiłam raz jeszcze solą i pieprzem.
4. Dwie łyżki masła podgrzałam na patelni z dwoma łyżkami oliwy, wyłożyłam na nie ruloniki mięsa i często obracając smażyłam na średnim ogniu 15 minut do chwili aż piersi się usmażyły, zmiękły i zrobiły złote.
5. Gotowe piersi zdjęłam z patelni przełożyłam na talerz, przykryłam aby nie utraciły ciepła.
6. Na patelnię wlałam wino i bulion, doprawadziłam do wrzenia. Dodałam łyżkę masła, wymieszałam i gotowałam do momentu odparowania.
7. Na kurczaka wylałam sos i podałam ze szparagami.

* "Książka kucharska włoskiej Mamy"- inspiracja


poniedziałek, 20 maja 2013

Śledzie z ziemniakami

Składniki:

- 6 filetów z matiasów
- 1 cebula, biała albo czerwona, obrana i pokrojona w talarki albo posiekana
- 5- 6 ziemniaków
- łyżka posiekanej natki pietruszki bądź koperku
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- kawłaek masła 82% (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1.Ziemniaki obieram, myję, kroję na pół i w osolonej wodzie, na małym ogniu gotuję do miękkości.

2. Matiasy opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w kawałki 2- 3 centymetrowe i ułożyłam na półmisku. Udekorowałam pokrojoną cebulą.

3. Ziemniaki odcedziłam, ubiłam, dodałam kawałek masła i wyłożyłam do miseczki. Posypałam posiekaną natką pietruszki i podałam ze śledziami.
W razie potrzeby doprawiłam solą i pieprzem.

niedziela, 19 maja 2013

Jajecznica na szparagach z bazyliowym pesto

Składniki na 2 porcje:

- 4- 5 jajek
- pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki masła
- sól morska do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- posiekany szczypiorek (opcjonalnie)

Składniki na pesto:

- garść świeżych listków bazylii
- pół ząbka czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. Szparagi umyłam, odłamałam twarde końcówki i gotowałam na parze około 6- 10 minut.

2. Jajka wbiłam do miseczki, rozbełtałam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki masła, wylałam na nią jajka ze szczypiorkiem, które smażyłam, aż delikatnie się ścięły.

3. W międzyczasie przygotowałąm pesto: listki bazyli wraz z oliwą i posiekaną połówką ząbka czosnku  zmiksowałam w blenderze. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

4. Na talerzach ułożyłam ugotowane szpragi, dodałam jajecznicę. Polałam zielonym pesto i dosmaczyłam solą i pieprzem.


sobota, 18 maja 2013

Omlet z natką pietruszki

Składniki:

- 6 jaj
- pęczek pokrojonej natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

1.Jajka ubiłam z solą i pieprzem do chwili powstania piany.
2. Masę jajeczną zmiksowałam z natką pietruszki.
3. Oliwę rozgrzałam na patelni, przelałam na nią jajka, rozprowadzając je po całej patelni za pomocą drewnianej łyżki.
4. Zmniejszyłam ogień i pozostawiłam jaja do ścięcia.
5. Gdy omlet zarumienił się z jednej strony, za pomocą talerza, delikatnie przewróciłam go na drugą stronę.
6. Smażyłam do momentu, gdy się dobrze ściął.
7. Omlet pokroiłam na ćwiartki i podałam na cieoło.




piątek, 17 maja 2013

Zupa krem z białych szparagów

Składniki:

- Duży pęczek białych szparagów
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka łyżka masła
- gałka muszkat¨łowa do smaku
- sól morska do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1- 1,2 l bulionu warzywnego

Przygotowanie:

1.  Na patelni rozgrzewam olej i masło, wrzucam na nią obraną i posiekaną cebulę, którą smażę do chwili, aż się zeszkli.
2. Dokładam obrane i pokrojone warzywa, zwracając szczególną uwagę na dokładne oczyszczenie szparagów i odłamaniu twardych końcówek, aby zupa nie była po ugotowaniu łykowata.
3. Zalewam warzywa gorącym bulionem ( musi przykryć warzywa) i gotuję około 20 minut do momentu kiedy warzywa staną się miękkie.
4. Zupę doprawiam przyprawami i partiami miksuję w blenderze.
 5. Gotową przelewam do ciepłych miseczek.






czwartek, 16 maja 2013

Chleb domowej roboty z oliwkami i botwinką

Składniki:

- 500 g białej mąki chebowej + dodatkowo do oprószenia stolnicy
- opakowanie suszonych drożdży
- łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 300 ml letniej wody
- 250 g pokrojonej botwinki
- 100 g wydrylowanych i pokrojonych czarnych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowa porcja do wysmarowania formy

Przygotowanie

1. Do miski przesiałam mąkę, zrobiłam w niej wgłębienie, w którym umieściłam drożdże, sól, cukier i wodę. Zagniotłam gładkie, sprężyste ciasto, które przykryłam i odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę, aż podwoiło swoją objętość.
2. Piekarnik rozgrzałam do 220 stopni.
3. Do ciasta dodałam oliwki i botwinkę i jeszcze raz je ugniatałam.
4. Formę wysmarowałam oliwą, do której przełożyłam uformowany bochenek chleba. Przykryłam go ręcznikiem i odstawiłam na kolejną godzinę. 
5. Chleb posmarowałam oliwą i piekłam w nagrzanym piekarniku 25 minut. Pozostawiłam do ostygniecia na kracie.

* inspiracja: "Książka kucharska włoskiej Mamy"


środa, 15 maja 2013

Farfalle z suszonymi pomidorami

Składniki dla 4 osób:

- 30 g suszonych pomidorów
( ewentualnie pomidorów suszonych z oliwy)
- 55 g orzeszków piniowych
- garść świeżej bazylii
- 2 posiekane ząbki czosnku
- łyżka startego sera parmezan
- 100 ml oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- 400 g makaronu farfalle
-sól morska do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Suszone pomidory zalałam wodą i moczyłam przez 25 minut, wylałam wodę, odcisnęłam pomidory i je pokroiłam. ( Jeśli zamiennie używam pomidory ze słoika to ich nie moczę tylko od razu kroję).
2. Orzeszki piniowe opiekłam na suchej patelni, aż się zarumieniły.
3. Połowę z nich zmiażdżyłam wraz z liśćmi bazylii, czosnkiem i solą w moździerzu (można zmikować w blenderze). Stopniowo dodawałam oliwę, a na końcu ser.
4. Pokrojone pomidory połączyłam z sosem bazyliowym.
5. W dużym garnku zagotowałam lekko osoloną wodę, dodałam makaron i gotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( 8- 10 minut).
6. Farfalle odcedziłam i połączyłam z sosem bazyliowo- pomidorowym. Wymieszałam.
7. Makaron podałam w ciepłych talerzach, doprawiłam pieprzem i posypałam pozostałymi orzeszkami piniowymi.

wtorek, 14 maja 2013

Bliny gryczane z wędzonym łososiem

Składniki:

- 85 g mąki gryczanej
- 85 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki drobnej soli morskiej
- łyżka cukru pudru
- 200 ml półtłustego mleka
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła
- 2 białka
- kawałek masła do smażenia

Do podania:

- kilknaście plastrów wędzonego łososia
- kwaśna śmietana
- 3- 4 łyżki kaparów
- garść botwinki
- oliwa z oliwek
- świeżo zmielony czarny piepsz

Przygotowanie:

1. W misce wymieszałam obie mąki, proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder. Zrobiłam w środku wgłębienie i wlałam do niego mleko i oliwę. Zagniotłam wszystkie składniki do uzyskania głądkiej, jednolitej masy i odstawiłam na kilka minut.
2. Ubiłam białka na sztywną pianę i dodałam je do ciasta na bliny. Delikatnie wymieszałam.
3. Na patelni rozpuściłam niewielki kawałek masła i nakładałam nieduże ilości ciasta formując okrągłe placuszki. Smażyłam je na średnim ogniu przez 2 mnuty z każdej strony, aż się zezłociły. 
4. Gotowe bliny przełożyłam na talerz i przetrzymywałam w cieple w czasie kiedy smażyłam pozostałe placuszki.
5. Bliny nałożyłam na talerze, ułożyłam dookoła nich plasterki łososia, posypałam kaparami i udekorowałam listkami botwinki. Skropiłam oliwą z oliwek i posypałam pieprzem. Podałam z kwaśną śmietaną.

* inspiracja Gordon Ramsay "Zdrowa kuchnia"




poniedziałek, 13 maja 2013

Tarta z brokułami, pancettą i gorgonzolą

Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- 250- 300 g róż brokułu
- 125 g boczku pancetta, może być pokrojony w kostkę
- 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w talarki
- 100 g sera pleśniowego, np. gorgonzoli
- pieprz do smaku
- 2- 3 g opieczonych orzeszków piniowych
- kawałek masła do wysmarowania formy

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 220 stopni.

2. Ciasto francuskie przełożyłam do wysmarowanej  masłam blachy do pieczenia i delikatnie nacięłam na nim linię 1 centymetra od brzegów ciasta. Ciasto ponakłuwałam widelcem.

3. Brokuły zblanszowałam 4 minuty we wrzącej wodzie.


4. Pancettę smażyłam razem z cebulą, cały czas mieszając, aż się zarumieniła. Dodałam zblanszowane brokuły i doprawiłam do smaku świeżo zmielonym pieprzem. 

5. Na ciasto przełożyłam gotwy farsz brokułowy, pozostawiając nacięte brzegi bez nadzienia.

6. Tartę z wierzchu posypałam gorgonzolą. Wstawiłam do piekarnika i zapiekałam około 25 minut do chwili, aż ciasto zarumieniło się.



niedziela, 12 maja 2013

Deser rabarbarowo-jogurtowy z muesli


  Składniki:                                             

- 250 g obranego i pokrojonego rabarbaru
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- pół szklanki wody
- pół łyżeczki cynamonu
- szklanka jogurtu waniliowego
- 1/3 szklanki muesli

Przygotowanie:

1. W rondelku umieściłam rabarbar, dodałam cynamon, cukier i wodę. Zagotowałam, zmniejszyłam ogień i od czasu do czasu mieszając, gotowałam 10 minut, aż rabarbar stał się miękki.

2. Przestudziłam i schłodziłam w lodówce. 


3. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i przez 5- 8 minut podsmażałam na pergaminie muesli.

4. Rabarbar umieściłam w trzech szklankach, na wierzch ułożyłam jogurt i posypałam podpieczonym mesli.

* inspiracja : mojewypieki.com

sobota, 11 maja 2013

Zupa z bobu z bazylią


Składniki:

- 40 g masła
- 2 średnie cebule, obrane i posiekane
- 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 1 dolna część selera naciowego, oczyszczona i pokrojona w plastry
- 150 ml białego wina
- 750 g mrożonego bobu
- litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 duże garście listków bazylii

Do podania:

- 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- ewentualnie śmietana kremówka

Przygotowanie:

1. Roztopiłam w rondlu masło, włożyłam cebulę, czosnek, selera i na wolnym ogniu smażyłam, co jakiś czas mieszając, 8- 10 minut, aż warzywa zmiękły i  zaczęły się rumienić.
2. Wlałam wino, gotowałam, aż odparowało do konsystencji syropu. Dodałam bób, bulion, doprowadziłam do wrzenia, zmniejszyłam ogień i wolno gotowałam 7 minut.
3. Zupę partiami przelałam do blendera, dodałam bazylię, zmiksowałam, przelałam przez sito z powrotem do czystego garnka. Doprawiłam do smaku.
4. W czasie gotowania zupy na suchej patelni, często mieszając, przysmażyłam boczek.
5. Podgrzaną zupę przelałam do ciepłych miseczek, posypałam skwarkami i ozdobiłam listkami bazylii.

* przepis pochodzi z książki "Soup. Glorious Soup", Annie Bell.


czwartek, 9 maja 2013

Zupa z botwiny

Składniki:

- 2 pęczki botwinki wraz z burakami
- 2 młode marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- 2 ugotowane buraki
- 2- 3 młode ziemniaki
- 2 litry bulionu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku

do podania:

- jajka ugotowane na twardo
- posiekany koperek
- śmietama

Przygotowanie


1. Marchewki, pietruszkę, selera, ziemniaki obieram, myję kroję w kostkę i wrzucam do gotującego się bulionu. Dodaję łyżkę masła i gotuję około 15- 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
2. Po tym czasie dodaję umytą i pokrojoną botwinę, ugotowane wcześniej i pojrojone w kostkę buraki, sok z cytryny, cukier i sól. Gotuję 10 minut.
3. Zdejmuję z ognia ( ewntualnie doprawiam śmietaną uważając aby się nie zważyła), solą i pieprzem. Nalewam do miseczek, posypuję koperkiem i podaję z wcześniej ugotowanym na twardo jajkiem.