- kilkanaście zielonych szparagów
- 5 jajek
- 1 łyżka startego sera
- garść posiekanych liści natki pietruszki i ewentualnie bazylii
- sól do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1,5 łyżki masła
- kilka plasterków szynki
( użyłam prosciutto)
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni C.
2. Szparagi z odłamanymi twardymi
końcówkami,
przez około 5- 6 minut gotowałam na parze. Powinny być al dente.
3. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem. Na jego spodzie ułożyłam równomiernie ugotowane szparagi i plasterki szynki.
4. Jajka wybełtałam w misce, dodałam starty ser, natkę pietruszki i bazylię. Doprawiłam solą, pieprzem i wymieszałam.
5. Masę jajeczną przelałam na szynkę ze szparagami, ułożyłam na niej niewielkie kawałki masła. Wstawiłam do piekarnika na około 20 minut i piekłam do czasu ścięcia się jajek.
Wczoraj polowałam na szparagi i już nie było, więc patrzę trochę z zazdrością:(
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuń