Omlet zapiekany ze szparagami

Składniki:

- kilkanaście zielonych szparagów
- 5 jajek
- 1 łyżka startego sera 
- garść posiekanych liści natki pietruszki i ewentualnie bazylii
- sól do smaku

- świeżo mielony czarny pieprz
- 1,5 łyżki masła 
- kilka plasterków szynki 

( użyłam prosciutto)

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni C.

2. Szparagi z odłamanymi twardymi
końcówkami,
przez około 5- 6 minut gotowałam na parze. Powinny być al dente.                                                                    


3. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem. Na jego spodzie ułożyłam równomiernie ugotowane szparagi i plasterki szynki.

4. Jajka wybełtałam w misce, dodałam starty ser, natkę pietruszki i bazylię. Doprawiłam solą, pieprzem i wymieszałam.

5. Masę jajeczną przelałam na szynkę ze szparagami, ułożyłam na niej niewielkie kawałki masła. Wstawiłam do piekarnika na około 20 minut i piekłam do czasu ścięcia się jajek.

2 komentarze