Piersi kurczaka faszerowane szparagami i szynką prosciutto

Składniki dla 4 osób:

- 4 piersi kurczaka, bez skóry i kości
- 4 plasterki szynki prosciutto
- 4 plastry sera pecorino albo grana padano czy parmezanu
- 8 ugotowanych al dente szparagów 
- łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 50 ml bulionu drobiowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Każdą pierś kurczaka umieściłam pomiędzy folią spożywczą i za pomocą wałka delikatnie utłukłam do grubości około 10 mm.
2. Oprószyłam mięso solą, pieprzem i ułożyłam na każdej piersi po plasterku szynki.
3. Na szynce ułożyłam plasterki sera i po dwa szparagi. Pierś delikatnie zwinęłam i związłam nicią. Posypałam mąką, doprawiłam raz jeszcze solą i pieprzem.
4. Dwie łyżki masła podgrzałam na patelni z dwoma łyżkami oliwy, wyłożyłam na nie ruloniki mięsa i często obracając smażyłam na średnim ogniu 15 minut do chwili aż piersi się usmażyły, zmiękły i zrobiły złote.
5. Gotowe piersi zdjęłam z patelni przełożyłam na talerz, przykryłam aby nie utraciły ciepła.
6. Na patelnię wlałam wino i bulion, doprawadziłam do wrzenia. Dodałam łyżkę masła, wymieszałam i gotowałam do momentu odparowania.
7. Na kurczaka wylałam sos i podałam ze szparagami.

* "Książka kucharska włoskiej Mamy"- inspiracja




1 komentarz