Bliny gryczane z wędzonym łososiem

Składniki:

- 85 g mąki gryczanej
- 85 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki drobnej soli morskiej
- łyżka cukru pudru
- 200 ml półtłustego mleka
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła
- 2 białka
- kawałek masła do smażenia

Do podania:

- kilknaście plastrów wędzonego łososia
- kwaśna śmietana
- 3- 4 łyżki kaparów
- garść botwinki
- oliwa z oliwek
- świeżo zmielony czarny piepsz

Przygotowanie:

1. W misce wymieszałam obie mąki, proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder. Zrobiłam w środku wgłębienie i wlałam do niego mleko i oliwę. Zagniotłam wszystkie składniki do uzyskania głądkiej, jednolitej masy i odstawiłam na kilka minut.
2. Ubiłam białka na sztywną pianę i dodałam je do ciasta na bliny. Delikatnie wymieszałam.
3. Na patelni rozpuściłam niewielki kawałek masła i nakładałam nieduże ilości ciasta formując okrągłe placuszki. Smażyłam je na średnim ogniu przez 2 mnuty z każdej strony, aż się zezłociły. 
4. Gotowe bliny przełożyłam na talerz i przetrzymywałam w cieple w czasie kiedy smażyłam pozostałe placuszki.
5. Bliny nałożyłam na talerze, ułożyłam dookoła nich plasterki łososia, posypałam kaparami i udekorowałam listkami botwinki. Skropiłam oliwą z oliwek i posypałam pieprzem. Podałam z kwaśną śmietaną.

* inspiracja Gordon Ramsay "Zdrowa kuchnia"






2 komentarze