- 4- 5 jajek
- pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki masła
- sól morska do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- posiekany szczypiorek (opcjonalnie)
Składniki na pesto:
- garść świeżych listków bazylii
- pół ząbka czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Szparagi umyłam, odłamałam twarde końcówki i gotowałam na parze około 6- 10 minut.
2. Jajka wbiłam do miseczki, rozbełtałam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki masła, wylałam na nią jajka ze szczypiorkiem, które smażyłam, aż delikatnie się ścięły.
3. W międzyczasie przygotowałąm pesto: listki bazyli wraz z oliwą i posiekaną połówką ząbka czosnku zmiksowałam w blenderze. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
4. Na talerzach ułożyłam ugotowane szpragi, dodałam jajecznicę. Polałam zielonym pesto i dosmaczyłam solą i pieprzem.
fajny pomysł na poranną jajecznicę:)
OdpowiedzUsuń