- 2 kawałki 200 gramowe pstrąga, ze skórą, bez ości i łusek
- około 500 g świeżego szpinaku
- kawałek masła
- 1- 2 ząbki czosnku
- sól morska do smaku
- czarny, zmielony pieprz do smaku
- cytryna
- oliwa ( około łyżki)
Przygotowanie:
1. Pstrąga oprószyłam solą i pieprzem. Wysmarowałam oliwą i wtarłam przyprawy w rybę, aby dobrze ją pokryły.
2. Nagrzałam patelnię, ułożyłam na niej rybę skórą do dołu, i smażyłam około 5 minut, aż zrobiła się rumiana. Przewróciłam kawałki pstrąga na drugą stronę i smażyłam około minuty.
3. Zdjęłam patelnię z ognia, rybę przełożyłam na talerze. Na pustą patelnię położyłam kawałek masła, wrzuciłam liście szpinaku, posypałam je solą, pieprzem, dodałam wyciśnięty czosnek i mieszając delikatnie smazyłam około 2 minut. Kiedy szpinak zwiotczał ułożyłam go na pstrągu. Podałam go z kawałkami cytryny.
bardzo doby pomysł, mniam:)
OdpowiedzUsuń