- opakowanie ciasta francuskiego
- 250- 300 g róż brokułu
- 125 g boczku pancetta, może być pokrojony w kostkę
- 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w talarki
- 100 g sera pleśniowego, np. gorgonzoli
- pieprz do smaku
- 2- 3 g opieczonych orzeszków piniowych
- kawałek masła do wysmarowania formy
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzałam do 220 stopni.
2. Ciasto francuskie przełożyłam do wysmarowanej masłam blachy do pieczenia i delikatnie nacięłam na nim linię 1 centymetra od brzegów ciasta. Ciasto ponakłuwałam widelcem.
3. Brokuły zblanszowałam 4 minuty we wrzącej wodzie.
4. Pancettę smażyłam razem z cebulą, cały czas mieszając, aż się zarumieniła. Dodałam zblanszowane brokuły i doprawiłam do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
5. Na ciasto przełożyłam gotwy farsz brokułowy, pozostawiając nacięte brzegi bez nadzienia.
6. Tartę z wierzchu posypałam gorgonzolą. Wstawiłam do piekarnika i zapiekałam około 25 minut do chwili, aż ciasto zarumieniło się.
Uwielbiam ciasto francuskie z wszystkimi nadzieniami:)
OdpowiedzUsuńjaka kolorowa! musiała być pyszna.
OdpowiedzUsuń