Jeśli jesteś czekoladoholikiem, oto wielki powód do świętowania. Dzisiaj 4-go września jest obchodzony Światowy Dzień Czekolady. To idealna okazja do przygotowania czegoś na bazie kakao, bo jak wiadomo przepyszną czekoladę uzyskuje się z drzewa zwanego kakao Theobroma lub drzewa kakaowego, i świętowania.
Na tę okazję przygotowałam czekoladowy budyń domowej roboty. Robi się go błyskawicznie, a smakuje lepiej niż ten z torebki.
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 200 g szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- odrobina ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 2-3 kostki startej na grubych oczkach albo posiekanej czekolady
Przygotowanie:
Przygotowanie:
1. Szklankę mleka wraz z kremówką podgrzałam w rondelku.
2. Pół szklanki mleka zblendowałam na gładką masę z mąką ziemniaczaną, kakao, żółtkiem i cukrem.
3. Do gorącego mleka w rondelku wlałam masę kakaową. Mieszałam do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji.
4. Rozlałam do miseczek i z wierzchu posypałam kawałkami czekolady.
Hiper smacznie!
OdpowiedzUsuńKiedy zrobi się domowy budyń raz, nie ma już odwrotu do kupnych, torebkowych...
x x x