Czekoladowy budyń domowej roboty na 4 września: Światowy Dzień Czekolady


Jeśli jesteś czekoladoholikiem, oto wielki powód do świętowania. Dzisiaj 4-go września jest obchodzony Światowy Dzień Czekolady. To idealna okazja do przygotowania czegoś na bazie kakao, bo jak wiadomo przepyszną czekoladę uzyskuje się z drzewa zwanego kakao Theobroma lub drzewa kakaowego, i świętowania.
Na tę okazję przygotowałam czekoladowy budyń domowej roboty. Robi się go błyskawicznie, a smakuje lepiej niż ten z torebki.

Składniki:

- 1,5 szklanki mleka
- 200 g szklanki śmietanki kremówki 
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
- 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
-  3 łyżki cukru pudru 
- 1 żółtko 
- odrobina ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
 - 2-3 kostki startej na grubych oczkach albo posiekanej czekolady

Przygotowanie:

1. Szklankę mleka wraz z kremówką podgrzałam w rondelku.
2. Pół szklanki mleka zblendowałam na gładką masę z  mąką ziemniaczaną, kakao, żółtkiem i cukrem. 
3. Do gorącego mleka w rondelku wlałam masę kakaową. Mieszałam do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji.
4. Rozlałam do miseczek i z wierzchu posypałam kawałkami czekolady.


1 komentarz

  1. Hiper smacznie!
    Kiedy zrobi się domowy budyń raz, nie ma już odwrotu do kupnych, torebkowych...
    x x x

    OdpowiedzUsuń