Tradycyjna, pachnąca w całym domu zupa ogórkowa, z ogórkami podsmażanymi na maśle w wydaniu wege czyli bez mięsa.
Składniki:
-1 litr wywaru z warzyw (na wywar potrzebuję: cebulę, ząbek czosnku, 3 pietruszki, 3 marchewki, kawałek selera, por, 4 owoce ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól, pieprz)*
- 0,6 kg kiszonych ogórków
- 4 ziemniaki
- marchewka
- pietruszka
- 1/4 selera
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki śmietanki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Najpierw przygotowuję wywar do zupy. Cebulę obieram, siekam i podsmażam na łyżce masła do momentu, aż się zeszkli i nabierze jasno złotego koloru.
2. Do cebuli dodaję pokrojony na plasterki ząbek czosnku. Po minucie dodaję do garnka obrane i umyte warzywa: połowę selera, pietruszki, marchewki oraz jednego pora. Duszę je na małym ogniu trzy minuty.
3. Całość zalewam 1-1,20 litra wody i doprawiam solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Wywar gotuję około 50 minut na wolnym ogniu.
4. Po 40 minutach gotowania dodaję zielone liście pora i selera. Gotuję jeszcze 10 minut. Gotowy przecedzam przez sito i do wykorzystania w zupie zostawiam sam płyn.
5. Kiedy wywar jest gotowy myję i obieram ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera. Obrane warzywa kroję w kostkę. Umieszczam je w garnku i zalewam przygotowanym wywarem. Doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień i gotuję 20 minut.
6.W tym czasie ogórki ścieram na tarce i podsmażam na maśle kilka minut.
7. Kiedy warzywa w garnku są miękkie dodaję podsmażone ogórki i dolewam odciśnięty z nich sok. Całość mieszam i zagotowuję.
8. Dosmaczam zupę solą, pieprzem i zdejmuję z gazu.
9. Gotową zabielam śmietaną, stopniowo dodając do śmietany (cały czas mieszając) po łyżce wywaru. Po kilku łyżkach dodanej zupy przelewam śmietanę do garnka i mieszam.
10. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.
* czasami kiedy się spieszę wywar zastępuję domowymi kostkami rosołowymi
Brak komentarzy
Prześlij komentarz