Pavlova z borówkami amerykańskimi i figami


To moje pierwsze ciasto na zamówienie! 💜 i to od razu beza 🍰 bardzo się denerwuje czy będzie smakowała...

Składniki

- 6 świeżych białek 
- 300 g drobnego cukru do wypieków 
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
- 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny 
- szczypta soli

Składniki na krem

- 400 ml schłodzonej śmietanki  36%  schłodzonej 
- 250 g schłodzonego mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią albo wyłuskane ziarenka z 1/2 laski wanilii

oraz:

- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka cytryny
- 300-400 g borówek amerykańskich
- 2-4 świeże figi


Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.
2. Białka umieściłam w metalowej misce (można też w szklanej) razem ze szczyptą soli. Najpierw na wolnych obrotach ubijałam je przez chwilę, następnie zwiększyłam je prawie do maksimum. Kiedy piana stała się dosyć sztywna dodawałam stopniowo, łyżka po łyżce cukier (kolejną łyżkę cukru dosypuję po całkowitym rozpuszczeniu się poprzednio dodanej łyżki.) Na koniec wlałam ocet winny i przesianą mąkę ziemniaczaną. Miksowałam jeszcze przez minutę.
3. Na blasze położyłam papier do pieczenia, na którym narysowałam okrąg o średnicy 23 cm. Wypełniłam go ubitymi białkami wyrównując boki i formując je ku górze. Wstawiłam do piekarnika. 
4. Po pięciu minutach pieczenia temperaturę piekarnika zmniejszyłam do 150 i piekłam półtorej godziny.
5. Gotową bezę studziłam w wyłączonym i zamkniętym piekarniku przez godzinę.
6. Wystudzone ciasto przełożyłam na paterę.
7. Mascarpone włożyłam do miski, dodałam cukier i ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii. Miksowałam chwilę, aż wszystko się wymieszało i zrobiło kremowe. Nie przestając ubijać dodałam śmietankę. Miksowałam około 3-5 minut, aż krem zrobił się gęsty.
8.Miód połączyłam z sokiem cytrynowym. Mieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji.
9. Na środek gotowej, ostudzonej bezy delikatnie nałożyłam krem i owoce oraz polałam miodem cytrynowym.



Brak komentarzy

Prześlij komentarz