Proste i szybkie ciasto ze śliwkami, które nie ma prawa się nie udać. To zniknęło jeszcze ciepłe, mimo iż upiekłam je bardzo późnym wieczorem.
Składniki na kruszonkę:
- 125 g masła
- 160 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
Składniki na ciasto:
- 200 g masła (temperatura pokojowa)
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 800 g śliwek węgierek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Ciasto zaczęłam robić od przygotowania kruszonki. Dlatego roztopiłam w rondelku masło. Kiedy ostygło wymieszałam je z mąką i cukrem. Wstawiłam do lodówki.
2. Śliwki opłukałam, osuszyłam, przekroiłam wzdłuż na połówki i usunęłam z nich pestki.
3. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C.
4. Tortownicę o średnicy 23-24 cm posmarowałam tłuszczem.
5. Przez 8 minut masło z cukrem pudrem ucierałam mikserem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wbijałam kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawałam po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksowałam na mniejszych obrotach do połączenia się składników.
6. Ciasto przełożyłam do formy, wyrównałam powierzchnię i przecięciem do góry ułożyłam na nim śliwki. Na koniec posypałam je kruszonką.
7. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 60 minut.
8. Po ostudzeniu i oprószyłam cukrem pudrem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz